Otac Mirčeta Šljivančanin

Otac Mirčeta Šljivančanin: Neka Konstantinov duh, duh slobode prema Crkvi preovlada u Crnoj Gori

Ime: 03.06.2020 - besjeda o. Mircete Sljivancanina u Hramu Hristovog Vaskrsenja - Podgorica; Opis: Neka Konstantinov duh, duh slobode prema Crkvi preovlada u Crnoj Gori Tip: audio/mpeg

Danas, na praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelenu, odslužena je Sveta Liturgija u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, kojom je načalstvovao protojerej Mirčeta Šljivančanin. Ocu Mirčeti sasluživali su: protojerej-stavrofor Dalibor Milaković, kao i protojereji Miladin Knežević, Predrag Šćepanović, Branko Vujačić i đakon Pavle Božović.

Istorija Crkve se dijeli na period prije cara Konstantina i nakon njega, budući da je taj veliki i blagočestivi car dao slobodu hrišćanima; kazao je u pastirskoj besjedi otac Mirčeta.

Dao je mogućnost svojim čuvenim Milanskim ediktom da mogu slobodno vjerujući ljudi da ispovijedaju svoju vjeru hruišćansku. Do tada je hrišćanska vjera bila progonjenja manje ili više. Ali, od cara Konstantina, njegovim čuvenim Milasnkim ediktom koji je donio sa svojim savladarem Likinijem 313. godine, vjera Hrišćanska je postala slobodna vjera i to je jedan od najvećih događaja u istoriji čovječanstva, naročito u istoriji Crkve hrišćanske”, rekao je on.