Najava Svetosavska Akademija Shhv 2023

Otac Nikola Pejović najavljuje centralnu Svetosavsku akademiju u podgoričkom Sabornom hramu

Ime: 24. 01. 2023-OTAC NIKOLA PEJOVIC- NAJAVA SVETOSAVSKE AKADEMIJE; Opis: Otac Nikola Pejović najavljuje centralnu Svetosavsku akademiju u podgoričkom Sabornom hramu Tip: audio/mpeg

Otac Nikola: “Nigdje se Sveti Sava ne proslavlja kao u Crnoj Gori“

Centralna Svetosavska akademija u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, biće održana u navečerje praznika Svetog Save prvog srpskog Arhiepiskopa, u četvrtak 26. januara u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, sa početkom u 19 časova, kazao je paroh podgorički protojerej Nikola Pejović glavni i odgovorni urednik Radija ,,Svetigora“.

Pozdravno slovo izgovoriće Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije, dok će svetosavsku besjedu izgovoriti prof. dr Drago Perović, profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću i gostujući predavač na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.

U sklopu kulturno-umjetničkog programa večeri nastupiće: Hor Svetog apostola i jevanđelista Marka, Kamerni orkestar, operski pjevač Marko Kalajanović, Danica Crnogorčević, ANIP “Đurđevdansko kolo” i guslar Vladimir Radojević.

Sveta liturgija na Savindan, u petak 27. januara, biće služena u podgoričkom Sabornom hramu sa poćetkom u 8 časova.

“Nigdje se, čini mi se, Sveti Sava, ne proslavlja kao u Crnoj Gori. Gotovo da nema grada u kome nije organizovana svetosavska akademija, u kome se neće služiti Sveta liturgija i biti upriličeno sve što prati ovaj divni praznik koji vijekovima praznujemo. Savindan dolazi kao kruna svih praznika od Rođenja Hristovoh, preko Obrezanja i Nove godine do krštenja Gospodnjeg – Bogojavljenja i Jovanjdana. Proslavljamo Svetog Savu kao onog ko je Boga javio i objavio našem srpskom narodu uvodeći nas u porodicu zrelih evropskih i svjetskih naroda pokazujući nam i projavljujući svetosavski put kao put koji vodi u život vječni“- kazao je otac Nikola Pejović.