2

Отац Павле Кондић говорио о прослави новомученика Јасеновачких

Име: 16. 09. 2020. OTAC PAVLE KONDIC; Опис: Отац Павле Кондић говорио о прослави новомученика Јасеновачких Тип: audio/mpeg

Отац Павле Кондић говорио о прослави новомученика Јасеновачких, “Мемоарима”, „Списима“ и „Животопису“ Патријарха Гаврила Дожића и Митрополиту Митрофану Бану

У склопу дана Светих новомученика Јасеновачких које је, већ седми пут заредом, организовала Епархија пакрачко-славонска, и ове године је у Загребу, са благословом Митрополита Порфирија, одржан научни скуп посвећен мученицима који су вјеру посведочили током најтежих година 20. века. О утисцима које носи са прославе Новомученика јасеновачких, у оквиру кога је одржао веома запажено предавање на научном скупу, за Радио “Светигору“ говорио је монах др Павле Кондић.

Са благословом Митрополита Амфилохија отац Павле је приредио „Мемоаре“, „Списе“ и „Животопис“ блаженопочившег Патријарха српског Г. Гаврила Дожића, које је недавно објавила Митрополија црногорско-приморска, поводом 70-е годишњице упокојења, који су по ријечима оца Павла ,,лична карта живота и дјела Патријарха Гаврила Дожића“.

„Идеја водиља је била да оно што имамо најбоље о Патријарху Гаврилу Дожићу, оно најцјеловитије и најквалитетније – саберемо у један корпус, како би то било доступно свима онима који желе да се упознају са његовом личношћу и дјелатношћу, са временом у коме је живио, проблемима са којима се сусретао и на који начин се носио са њима. То је узор и садашњим и потоњим генерацијама“- каже отац Павле.

У сусрет стогодишњици од упокојења Архиепископа цетињског митрополита Црне Горе, Брда и Приморја Митрофана Бана која се навршава 30. септембра отац Павле је говорио и о овој веома важној личности у историји наше Цркве, о осврнуо се и на стогодишњицу од уједињења Српске патријаршије.

Слободанка Грдинић