спомен на 80 година од 27. марта 1941

Отац Павле Кондић о Патријарху Гаврилу и витешком етосу српског народа: Прескупо плаћена слободољубива димензија нашега народа

Име: 03.04.2021 PAVLE KONDIC O PATRIJARHU GAVRILU; Опис: Отац Павле Кондић о Патријарху Гаврилу и витешком етосу српског народа Тип: audio/mpeg

У спомен на 80 година од 27. марта 1941. историчар др Павле Кондић, сабрат манастира Стањевићи, управник Архива Митрополије црногорско-приморске, кроз визуелна свједочанства изговорио је повјесно слово о витешком етосу српског народа и његовог духовног оца Патријарха Гаврила (Дожића) и о прескупој цијени у крви, којом је плаћен тај етос током и послије Другог свјетског рата.

Говорећи за ТВ Храм о одјецима 27. марта у Србији и Митрополији црногорско-приморској, монах Павле је казао да је тај догађај, тај дан 27 март 1941. године, један од знаменитијих датума у савременој и црквеној и народној историји српског народа. Оцијенио је да се витешки етос српскога народа пројавио и тога дана, и уочи њега, а поготово током Другог свјетског рата који је однио толике жртве, те да је прескупо плаћена слободољубива димензија српскога народа.

Панагију Светог Саве, наследну панагију српских патријарха, Патријарх Гаврило је оставио испод ћивота Светог Василија на Васкрс 1941. године, гдје је служио Литургију, не знајући шта ће бити са њим, а не надајући се ничему добром од нациста.