Otac Predrag Šćepanović

Otac Predrag Šćepanović: Nadamo se da će nam predstojeći Vaskrs donijeti zdravlje duše i tijela

Ime: 28. 04. 2021 Otac Predrag Jeleosvecenje; Opis: Nadamo se da će nam predstojeći Vaskrs donijeti zdravlje duše i tijela Tip: audio/mpeg

Na veliku srijedu, 28. aprila, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici izvršen je čin Svete tajne jeleosvećenja koje je služilo sveštenstvo Sabornog hrama: protojereji-stavrofori Dragan Mitrović i Dalibor Milaković, protojereji Predrag Šćepanović, Mirčeta Šljivančanin i Branko Vujačić, arhimandrit Danilo (Trpčevski), iguman manastira Svetog Simeona Mirotočivog na Nemanjinoj obali, i protođakon Vladimir Jaramaz.

Nakon jeleosvećenja, sabranom narodu obratio se otac Predrag, koji je istakao značaj imanja tvrde Božije vjere, prave vjere u pravoga Boga.

“Živimo u vremenu kada je mnogo bolesnih, mnogo napaćenih. Kao da se ispunjavaju u ova naša vremena riječi svetitelja naših dana, duhovnog oca našeg Mitropolita Amfilohija, Starca Pajsija Svetogorca, da nema praktično porodice u svijetu koja ne boluje jednu od tri vrste bolesti: rak, razvod braka i depresiju. Zaista puno muke ima u našem narodu, ali, ima i nade, ima obnove, ima i vaskrsenja, o čemu svjedoče hiljade i hiljade duša koje su krenule da poste ovaj vaskršnji post. A post i molitva jesu dva krila koja nas vode ka Gospodu”, podsjetio je prota.

Otac Predrag je kazao da se u našem narodu namnožilo raznih gatara, vračara, vidovnjaka, koji sa tom ikonografijom oko sebe obmanjuju narod, pozivajući se na blagoslove koji su im dati da navodno liječe i pomažu, što je laž i prosto predstavlja krivljenje istine.

Naglasio je da nas Bog i Crkva pozivaju da imamo pravu, istinitu, jaku vjeru, “pozivaju nas da postimo postove, da nedjeljom i praznicima učestvujemo u svetim liturgijama i da se molimo jedni za druge”.

Poseban osvrt prota je dao na beskrajnu i nesebičnu žrtvu cjelopkupnog medicinskog osoblja u borbi protiv pandemije virusa Kovid-19:

“Želio bih da ovo skromno slovo posvetim i onima koji danonoćno u Crnoj Gori i u čitavom svijetu bdiju nad oboljelima od najnovije pošasti Kovid-19 virusa. Dakle posvećujem ga našem medicinskom osoblju, ljekarima, medicinskim radnicima, čiji smo svjedoci mi sveštenici koji ulazimo u bolnice sa koliko ljubavi, žrtve, predanosti se daju nama. Neki od njih su i položili živote za nas, polažući ih za nas bližnje, po zapovijesti Gospodnjoj.”

On je ovom prilikom naglasio da nikada neće zaboraviti na kakav način su se medicinski radnici u KBC-u oprostili od našeg oca Mitropolita Amfilohija:

“Ne smijemo ih nikada zaboraviti. Lično, nikada do kraja svog života neću smetnuti sa uma trenutak kada se naš blaženog spomena Mitropolit Amfilohije upokojio, svo medicinsko osoblje došlo da uzme njegov blagoslov. Kao da je tih dana naš blaženog spomena Mitropolit Amfilohije, odbijajući da se liječi u inostranstvu, čvrsto želeći da dijeli sudbinu uslova liječenja svog naroda, svojim boravkom i liječenjem osveštao Kliničko bolnički centar Crne Gore.

Neka bi Bog dao da imamo pravu vjeru, da odlazimo u hramove Božije, da praštamo jedni drugima, jer mi se čini da nam ljubavi i praštanja nikada nije bilo više potrebnije nego u ova vremena danas. Nadamo se u vaskrslog Gospoda da će nam donijeti mir, koji nam je svima potreban, te da će se ljubav Hristova zacariti u srcima i dušama ljudi u Crnoj Gori i cijelom svijetu i da će predstojeći Vaskrs donijeti zdravlje i duše i tijela svima nama”, zaključio je protojerej Predrag Šćepanović.

Boris Musić
Foto&video: Boris Musić