Radojica Bozovic

Отац Радојица Божовић: “Блажен је Митрополит Амфилохије који је посијао љубав по Црној Гори“

Име: 08. 12. 2020. POMEN MITROPOLITU OTAC RADOJICA BOZOVIC STRASEVINA; Опис: Истински прави наследник светих апостола Тип: audio/mpeg

На Оданије Ваведења у уторак 08. децембра и у цркви Зачећа Св. Јована Крститеља у Страшевини Никшићкој служен је четрдесетодневни парастос души блаженог спомена Митрополита Амфилохија.

Уз молитвено учешће дијела Митрополитове родбине и вјерног народа помен су служили протојереј-ставрофор Радојица Божовић умировљени парох улцињски, протојереј Радмио Чизмовић парох пјешивачки и протојереј-ставрофор Велимир Јововић парох страшевинско- старотребјешко-кличевски. На крају помена ријечима поуке сабранима се обратио отац Радојица, топло евоцирајући успомене на Митрополитов живот и свето дјело.

Отац Радојица каже да је наш Митрополит имао велику снагу коју му је Бог дао.

Такву снагу човјек не може сам од себе да створи али је Митрополит то успио великим трудом, великим знањем и великом вјером. Био је човјек вјере, истине и љубави. Блажен је наш Митрополит Амфилохије који је посијао љубав по Црној Гори. Трудио се да измири завађену браћу. Блажени су који мир граде јер ће се синови Божији назвати и он је син Божији, по ријечи Господњој, јер је измирио завађену браћу. Многе је ране зацијелио људима наш Митрополит јер су велике ране биле како на духовном тако и на физичком организму Цркве у нашој Црној Гори. А Митрополит је покушао, и успио, многе ране да залијечи и излијечи. Зато је Митрополит Амфилохије велики био и остао и остаће као онај који је мир градио и људе тјешио отирући многе сузе видајући народне ране. Многе је кости из јама извадио, не само по Црној Гори, него и по Херцеговини и по Косову и Метохији. Колико је само цркава поправио и изградио, видајући ране наших Светиња. Велико је дјело овдје направио наш Митрополит и оставио ако има коме“- опомиње отац Радојица Божовић.

Слободанка Грдинић