Ostrog Mala Gospojina

Otac Sergije: Bez Presvete Djeve svijet bi bio u očaju

Ime: 21.09.2019 Otac Sergije Ostrog; Opis: Bez Presvete Djeve svijet bi bio u očaju Tip: audio/mpeg

Veliki hrišćanski praznik Rođenje Presvete Bogorodice – Mala Gospojina, saborno i molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji, u subotu 21.septembra 2019. ljeta Gospodnjeg

Svetom liturgijom u Crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je jerej Miloš Cicmil beranski paroh, a sasluživali su mu protojerej Duško Drinić iz Prnjavora i ostroška sabraća protosinđel Sergije, jeromonah Vladimir i jerođakon Zosima, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Prije pričešćivanja vjernih, sabranima se riječima praznične besjede obratio o. Sergije, koji je podsjetio da je Presveta Bogorodica svojim djelima i svojim životom rekla više od svih svetih.

Danas na ovaj veliki praznik slavimo dan rođenja Presvete Bogorodice, čiji su život i služba Bogu živome nadvisili čak i bestjelesne nebeske sile – rekao je o. Sergije.

On je podsjetio da je Presveta Djeva jedina u svim vremenima i u vječnosti, koja je u sebe smjestila Gospoda našeg Isusa Hrista.

Bez Presvete Djeve ovaj svijet i sva vremena bili bi u očaju, strašnom prostoru. Jer, Ona je rodila Hrista Spasitelja našeg, preko Nje se ovaplotio Gospod naš Isus Hristos koji je uzeo ljudsku prirodu i postao Bogočovjek, da bi nama ljudima dao mogućnost da i mi obožimo svoj život i da po blagodati Njegovoj i Njegovim energijama, postanemo sjedinjeni s Njim – kazao je o. Sergije.