Radojica Bozovic

Отац Синиша Смиљић: “Отац Радојица Божовић-човјек велике љубави и очинске бриге“

Име: 20. 09.2021-Otac Sinisa Smiljic; Опис: Отац Радојица Божовић-човјек велике љубави и очинске бриге Тип: audio/mpeg

Свједок сам у малом и моје свједочење је само блиједа сјенка трага који је отац Радојица оставио међу вјерним народом Улциња јер је његов траг на духовној и материјалној обнови овога краја и цијеле наше Митрополије неизбрисив“- казао је Радију “Светигора“, на вијест о упокојењу оца Радојице Божовића, који је четрдесет пет година био парох у Улцињу његов наследник на улцињској парохији протојереј Синиша Смиљић.

Отац Синиша је додао да ће у наредна три дана, у улцињском Саборном храму, уз фотографију оца Радојице, бити изложена и књига жалости, поводом упокојења дугогодишњег пароха и оца улцињског, док ће вечерас у 18 часова свештенство служити помен оцу Радојици у храму Светог Николе у Улцињу.

Отац Синиша је нагласио и велики допринос оца Радојице међурелигијском складу и суживоту у Улцињу.

“Због свега тога је велика одговорност али и велики благослов, као парох улцињски, одговорити на све оно што је отац Радојица посијао у свом четрдесетпетогодишњем пастирском раду на улцињској парохији. Оставио је велику заоставштину једног правог домаћинства које је водио о чему свједочи и посебан маслињак Светог Николе који је оставио нама у наслеђе. Сваки сусрет са оцем Радојицом био је упечатљив и душекорисан.

Користио сам сваку прилику да га приупитам понешто везано за парохију коју сам наслиједио али и за лични духовни живот. Посебно памтим сусрет када сам први пут дошао да видим прохију у коју треба да се преселим. Отац ме, заједно са својом протиницом, примио са љубављу. Очински и искрено ми је говорио о позитивним и негативним стварима са којима ћу се сусретати на парохији улцињској. Осјетио сам очински приступ али и његову ганутост, један жал и тугу старог проте који је цио свој живот оставио на својој парохији а сада треба да иде одатле. Без обзира што се враћао у свој родни крај отац Радојица је своје срце оставио у Улцињу према којем је имао велику љубав, што је и сам посвједочио том приликом“- казао је отац Синиша.

“Обавјештавамо све заинтересоване, да ће породица Божовић, поред посмртног одра упокојеног оца Радојице, примати саучешће у сеосокој цркви у Милочанима, поред Никшића. Саучешће ће породица примати данас од 12-17 часова. Свештенство ће током читаве ноћи читати, поред одра, свето Јеванђеље. Сјутра у 9 часова, служиће се заупокојена литургија у истој цркви. Такође, сутра, од 9- 13 часова, породица ће примати саучешће , када ће, на гробљу поред ове цркве, почети опијело и сахрана“- стоји на фејсбук страници улцињске парохије.

Вјечан спомен и Царство небеско оцу Радојици.

Слободанка Грдинић