Dec 2019 Veliki Crkveno Narodni Sabor U Niksicu 59

Otac Slobodan-Boban Jokić o drugoj godišnjici slavnog Svetovasilijevskog sabora u Nikšiću

Ime: 20. 12.2021-Otac Slobodan Jokic; Opis: "20. 12.2021-Otac Slobodan Jokic". Tip: audio/mpeg

Otac Slobodan-Boban Jokić o drugoj godišnjici slavnog Svetovasilijevskog sabora u Nikšiću- ,,drugog obretenja moštiju Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću“

 

Otac Slobodan Jokic
Protojerej-stavrofor Slobodan-Jokić

,,Našim izlaskom pred nikšićki Saborni hram Svetog Vasilija, tog 21. decembra 2021. godine, po onakvom nevremenu, svi mi sabrani smo prinijeli žrtvu Gospodu koju je od nas tražio Sveti Vasilije čije Svete mošti su toga dana bile među nama. A kako da i ne budemo tu ako je među nas došao Sveti Vasilije? Nikšićki Svetovasilijevski sabor, Trojičindanski sabor i naše litije su naš i amanet naših potomaka. Ostanimo uvijek u svjetlosti tog dana, drugog obretenja moštiju Svetog Vasilija u Nikšiću, kako to reče naš Mitropolit Joanikije, kada je sveti Vasilije još jednom pobijedio protivnike Pravoslavlja“- kazao je Protojerej-stavrofor Slobodan Boban Jokić sjećajući se 21. decembra, kada je prije dvije godine Sveti Vasilije Ostroški pohodio narod svoj na Svetovasilijevskom saboru za odbranu vjere i Svetinja pravoslavnih.

Otac Boban podsjeća da smo ovim veličanstvenim skupom samo tražili elementarno pravo na vjerska prava i slobode koja važe u Hrišćanskoj Evropi. Da nam ne diraju svetinje, imovinu i da možemo da živimo onako kako se živi u cijelom civilizovanom svijetu. Naše jedinstvo, jednomislije ljubav i žrtvu niko nije mogao da razori iako je bilo raznih pristisaka, ostajanja bez posla, privođenja… Svi sabrani, koji su tog i dana koji su uslijedili poručili: ne damo svetinje, su istorija. Posle ovog Sabora krenule su litije po cijeloj Crnoj Gori. Ta molitvenost, mir odlučnost, nastala tog dana obilježila je sve naše litije, te događaje ljubavi i žrtve kada smo svi bili odlučni nasmijani i zagrljeni. Na današnji dan dok traje nas, naših potomaka i nikšićkog sabornog hrama Svetog Vasilija sjećaćemo se i molitveno obilježavati 21. decembar dan ,,obretenja moštiju svetog Vasilija u svoj hram“- kazao je Protojerej-stavrofor Slobodan Jokić.

U Nikšiću je na današnji dan, 21. decembra 2019. godine održan veliki Svetovasilijevski crkveno-narodni sabor kojem su, po velikom nevremenu, prisustvovale hiljade vjernika sabranih oko moštiju Svetog Vasilija Ostroškog. Oni su zatražili od Vlade Crne Gore povlačenje diskriminatornog predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica.

Svetu arhijerejsku liturgiju u sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, pokraj moštiju Ostroškog Čudotvorca, služili su sda već svetopočivši Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije i preosvećena gospoda Episkopi: tadašnji budimljansko-nikšićki, sada Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, raško-prizrenski Teodosije, mileševski Atanasije, pakračko-slavonski Jovan, zahumsko-hercegovački Dimitrije, bihaćko-petrovački Sergije, dioklijski Metodije, takođe sada blaženopočivši tada umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, sa mnogobrojnim sveštenstvom i sveštenomonaštvom.

Slobodanka Grdinić