Liturgija Niksic

Otac Slobodan Jokić- Mošti Svetog Vasilija ostaju večeras i sjutra u Nikšiću

Ime: 21.12.2019 Otac Slobodan Jokic; Opis: Mošti Svetog Vasilija ostaju večeras i sjutra u Nikšiću Tip: audio/mpeg

“Mošti Svetog Vasilija ostaju večeras i sjutra u Nikšiću. Danas smo ponovili zavjet Svetom Vasiliju da ćemo čuvati svoje Svetinje“

Zbog poklonika koji danas na velikom crkveno-narodnom saboru u Nikšiću, nijesu uspjeli da se poklone i cjelivaju mošti Svetoga Vasilija Ostroškog, mošti će večeras prenoćiti u Nikšićkom Sabornom hramu gdje će vjernici moći će im se poklone večeras u toku svečanog bdenija, i sjutra do završetka Svete arhijerejske liturgije, koju će u nikšićkom Sabornom hramu služiti preosvećena gospoda Episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije i dioklijski Metodije, sa početkom u 9 časova, rekao je za Radio ,,Svetigoru“ Protojerej-stavrofor Slobodan Jokić.

Otac Slobodan Jokic
Protojerej-stavrofor Slobodan-Jokić

Otac Slobodan podsjeća da su se Nikšićani danas ponijeli domaćinski, ustupivši mjesto ljudima koji su došli sa strane da se poklone Svetom ocu našem Vasiliju.

On se osvrnuo i na procjene policije da je na današnjem saboru u Nikšiću bilo sabrano oko 6000 ljudi, rekavši da one nijesu tačne i da je to obično spinovanje javnosti.

Po mojoj slobodnoj procjeni, današnji skup je, po brojnosti, prevazišao Trojičindanski sabor u Podgorici. Ljudi su se danas sabrali u velikom broju osjetivši potrebu da opet kažu: Amin na onaj zavjet koji smo dali ljetos u Podgorici. Dali smo danas zavjet Svetom Vasiliju da ćemo čuvati svoje Svetinje, groblja, manastire i Crkve i to je najbitnije. Sve je prošlo onako kako Bog zapovijeda.

Sabor NiksicJoš jednom smo pokazali da mi nijesmo neki koji rovare po Crnoj Gori, da se naš narod okuplja oko svetinja onako kako priliči vjernicima i civilizovanim ljudima. Još jednom smo pokazali da nema mjesta spekulacijama da će naš narod i naši vjernici danas napraviti neki haos i nekoga ugroziti. Ovo je prije svega bio molitveni, liturgijski sabor, za mir i bratsku ljubav cijelog naroda u Crnoj Gori“- kaže otac Slobodan Jokić.

On je dodao da se kolone vjernika i dalje slivaju u Nikšićki saborni hram na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom. Slava mu i milost!