Otac Slobodan Lukic

Otac Slobodan Lukić sa litije u Baru: Ove litije su zalog velikog budućeg hrama ljubavi i sloge

Ime: 02. 03. 2020 Besjeda Otac slobodan Lukic; Opis: Ove litije su zalog velikog budućeg hrama ljubavi i sloge Tip: audio/mpeg

Nakon molebna u sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira, ulicama grada pod Rumijom sinoć je prošao krsni vhod u kome su učestvovale hiljade vjernika.

BarArhijerejski protoprezviter barski otac  Slobodan Zeković je u ime barskog sveštenstva, povodom početka Velikog posta, zatražio oproštaj od vjernog naroda sabranog na večerašnjoj litiji.

„Večeras i onima koji ružno govore protiv nas i ovih naših litija, onima kojima je dato u ovom trenutku da vrše vlast u Crnoj Gori, i koji su izazvali svu ovu smutnju, poručujemo da im je, što se nas tiče,  pružena ruka bratske ljubavi i pomirenja.  Ali isto tako, još jedenom poručujemo, kao i svih minulih dana da nećemo dozvoliti da se naše svetinjem skrnave, a naša sveta Crkva ponižava“, rekao je on.

Otac Slobodan Lukić, paroh crmnički, koji je predvodio večerašnju litiju rekao je da se učesnici litija ne gorde i ne traže ništa individualno.

„Svi smo mi ovdje došli dav svoje lične ciljeve podredimo opštem.  Mi smo ovdje radi Crkve i radi odbrane naših svetinja.“, kazao je on.

Dodao je da je i ranije bilo litija na ovim našim gorama.

„Vi znate da je rumijska litija spustila svetotrojični hram na vrh Rumije“, rekao je otac  Slobodan.

Ove litije su, po njegovim riječima zalog jednog velikog budućega hrama.

„Hrama ljubavi, prijateljstva i jedinstva i sloge.  I taj hram će biti kao naša zadužbina koju ćemo da ostavimo našim potomcima, ako Bog da“, poručio je otac Slobodan Lukić.