Otac Slobodan Zeković

Otac Slobodan Zeković: Časni krst Gospodnji je pečat ljubavi Božije

Ime: 05.04.2021 Otac Slobodan Zekovic Krstopoklona nedelja; Opis: Časni krst Gospodnji je pečat ljubavi Božije Tip: audio/mpeg

U treću nedjelju Časnoga posta, koja se naziva Krstopoklona, molitveno je bilo u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru. Na jutrenju, pred početak Svete liturgije, koju je služilo barsko sveštenstvo, iz Svetoga oltara iznijet je Časni krst Gospodnji, koji će na sredini hrama ostati tokom cijele naredne sedmice na poklonjenje i cjelivanje vjernome narodu.

Liturgijsku besjedu proiznio je protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, arhijerejski namjesnik barski, koji je poučio sabrane da Crkva na polovini posta iznosi Časni krst na ukrepljenje svakome od nas.

“Mi smo počeli ovaj naš mali i skromni podvig posta idući ka onome krajnjem cilju, ka krstu i grobu Gospodnjem, grobu iz koga je zasijao život vječni, ka vaskrsenju Hristovom, koje je bilo i ostalo centralna propovijed Crkve Hristove, da proslavimo Hristovo vaskrsenje koje je centralni događaj u Božjem domostruju spasenja ljudskog roda”, kazao je prota Slobodan.

Podsjetivši da zato i pjevamo danas divni tropar: Krstu tvome poklanjamo se Gospode i sveto vaskrsenje tvoje slavimo, otac je naglasio da se klanjamo krstu Hristovome i molimo da nas Gospod ukrijepi u svakome dobrome dijelu u našoj borbi za jevanđelski život, u našoj borbi sa samim sobom:

“Da se izborimo da u našim dušama i srcima usadimo vrline jevanđelske, a da iz njih iskorijenima svaki grijeh, svaku strast koja nas udaljava od Gospoda i koja nas udaljava jedne od drugih. Na ljubav prema Bogu i na ljubav jednih prema drugima podsjeća nas krst Gospodnji, kome se danas poklanjamo”, poručio je prota, ističući da nas vertikala Časnog krsta podsjeća na našu ljubav i neprestanu usmjerenost ka nebu, ka Bogu živome i na ljubav prema Njemu, a horizontala Časnog krsta na drugu zapovijest Božiju da ljubimo jedni druge kao sebe same.

Po njegovim riječima podsjeća nas Časni krst Gospodnji na bogoljublje i bratoljublje, koje su najveće Božije zapovijesti u kojima su sve ostale sadržane.

“Cjelivamo Časni krst, cjelivamo prečiste rane Spasove koje je nas radi i našeg spasenja podnio. Klanjamo se velikoj tajni ljubavi Božije koja je Boga svela na zemlju, da bi nas ljude grijehom otpale od zajednice sa Bogom ponovo podigao iz blata grijehovnoga u koje smo pali, i vratio nas u onu prvobitnu slavu koji je Gospod čovjeku od postanja svijeta namijenio”, besjedio je arhijerejski namjesnik barski.

Ljubav Božija je velika i neopisiva, neizreciva, i nema ljudske riječi, ni misli kojom se ljubav Božija može opisati:

“A pečat te ljubavi Božije neizrecive jeste upravo Časni krst Gospodnji na kome je Gospod za nas raširio svoje prečiste ruke, prolio svoju prečistu krv, kojom je nas grijehom uprljane omio i opet za svakoga od nas otvorio rajske dveri. Zato sa ljubavlju danas kličemo Gospodu, pjevamo u slavu Njegovu, slavu Njegovog vaskrsenja. Poklanjamo se Časnome krstu čija blagodatna sila neka bi nas sve štitila i krijepila u sve dane našeg života”, kazao je na kraju svog paastirskog slova protojerej-stavrofor Slobodan Zeković.

Vesna Dević