Sveti Jovan Vladimir

Овогодишњи Дани Светог Јована Владимира биће одржани у Бару од 28. маја до 10. јуна

Дани Светог Јована Владимира, традиционална црквено-народна манифестација која се сваке године одржава у Бару, ове године биће одржана од 28. маја до 10. јуна

 

ПлакатПочеће у недјељу, 28. маја у Остросу, на остацима манастира Пречиста Крајинска, гдје ће у 9 часовца бити служена Света литургија.

У Уторак и сриједу, 30. и 31. маја у Спортско-рекреативном центру на Тополици одржаће се турнир у малом фудбасу у термину од 15 – 19 часова.

Света литургија на остацима ранохришћанског храма из 6. вијека (“барски триконхос” биће у четвртак, 1. јуна, са почетком у 8 часова. Истога дана увече на платоу испред Саборног храма Светог Јована Владимира, са почетком у 20 часова историчар др Милош Ковић, редовни професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду одржаће предавање на тему “Историја и предање”.

У петак, 2. јуна, са почетком у 9 часова биће служена Света литургија на остацима манастира Пресвете Богородице на Ратцу. За 20 часова планиран је програм који ће бити одржан на платоу испред Саборног храма “Матица српска – јуче, данас и сјутра”. Говориће проф. др Драган Станић, предсједник Матице српске, Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске и др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске.

У суботу, 3. јуна у Саборном храму Светог Јована Владимира биће служена Света литургија, са почетком у 9 часова, док ће традиционална литија испред храма улицама града под Румијом кренути у 19 часова.

На Тројичиндан, у недјељу, 4. јуна у 1 сат ноћу из Микулића ће ка врху Румије кренути литија са крстом Светог Јована Владимира. У 5. часова у цркви Свете Тројице на Румији биће служена Света литургија.

Манифестација ће бити завршена у суботу, 10. јуна акцијом добровољноиг давања крви у крипти барског Саборног храма у времену од 8 – 14 часова.

Р.В.