Епископ шумадијски Јован

Парастос блаженопочившем Епископу шумадијком господину Валеријану

Име: 25.10.2019 vldika sumadijski Jovan; Опис: Парастос блаженопочившем Епископу шумадијком господину Валеријану Тип: audio/mpeg

У сриједу 23. октобра на дан Светих мученика Евлампија и Евамплије, навршило се 43. године, од упокојења блажене успомене првог Епископа шумадијског Г. Валеријана.

Његово Преосвештенство Eпископ шумадијски Господин Јован служио је заупокојену Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу уз саслужење више свештеника и ђакона. После Заамвоне молитве одслужен је парастос Епископу Валеријану.

У беседи над гробом блаженопочившег Епископа Валеријана, Епископ шумадијски Господин Јован је рекао да је Владика Валеријан је безмало 30 година, био пастир Цркве Божије овде у Шумадији.

Из животописа блаженопочившег Епископа Валеријана (у свету Василија Стефановића) издвајамо да се родио у Великој Лешници у Подрињу у скромној трговачкој породици од оца Милорада и мајке Катарине 15/28. јуна 1908. године. Основну школу завршио је у свом родном месту, шест разреда гимназије у Шапцу 1925, Богословију “Свети Сава” у Сремским Карловцима 1931, а Богословски факултет у Београду 1935. године. Као студент теологије био је стипендиста Епископа банатског др Георгија (Летића). За време свога школовања био је одличан ученик и студент. За суплента Друге мушке гимназије у Београду постављен је 26. децембра 1936. Професорски испит положио је у фебруару 1939. и у том својству остао је све до избора за епископа.