Necu Da Izdam

Парастос косовским витезовима на Газиместану

Парастосом српским јунацима страдалим у боју на Косову 1389. године, Видовдан је прослављен и на Газиместану, јавља КиМ радио..

Парастос су служили Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и господа Епископи: рашко-призренски Теодосије, умировљени захумско-херцеговачки Атанасије, будимљанско-никшићки Јоаникије, пакрачко-славонски Јован и полошко-кумановски Архиепископије охридске Јоаким.

Након парастоса владика Атанасије је у бесједи поручио да ће се Срби борити за Косово.

„Хоће да спроводу референдум. О чему? О Косову, о Лазаревој глави, о Деспоту Стефану, песнику Ракићу. Ми ћемо се борити за Косово остаћемо и опстаћемо, али немој да се подајемо јефтиним пропагандама. Поменуо је Митрополит да следују многи султану Мурату – ако не Мурату, онда следују Ердогану. Он је постао личност у Србији, а колико је само инвестирао у Приштини, у Пазару, Сарајеву… Турке нам доводе. Али, имамо ми своје јунаке и будућност своју“, казао је Владика Анастасије.

Прослави Видовдана на Газиместану присуствовало је око 500 људи из различитих крајева Косова и Метохије, али и из других српских крајева.

Окупљање на Газиместану, које су обезбеђивале снаге Косовске полиције протекло је без инцидената.