Patrijarh aleksandrijski g. Teodor II u posjeti Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi

Patrijarh aleksandrijski g. Teodor II u posjeti Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi

Njegovo Blaženstvo Papa i Patrijarh aleksandrijski i sve Afrike g. Teodor II stigao je večeras, 22. septembra 2017. godine, u zvaničnu (mirnu) posetu Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom g. Irineju i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.

Njegovo Blaženstvo Patrijarha g. Teodora i poslanstvo Aleksandrijske Crkve na beogradskom aerodromu Nikola Tesladočekao je Svjatjejši Patrijarh srpski g. Irinej sa visokopreosvećenim mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim g. Porfirijem i preosvećenom gospodom episkopima: bačkim Irinejem, žičkim Justinom, zvorničko-tuzlanskim Fotijem i valjeskim Milutinom. Dočeku su prisustvovali i ambasadori Grčke i Egipta u Beogradu, g. Elias Eliadis i g. Ezledin Fahmi Mahmud Fahmi.Časnu pratnju predstojatelja Aleksandrijske Crkve čine: viskopreosvećna gospoda mitropoliti gvinejski Georgije i pilusijski Nifont, kao i sekretar Sinoda visokoprepodobni arhimadrit Danilo.

Pozdravljajući predstojatelja Aleksandrijske Crkve Patrijarh srpski g. Irinej je rekao: -Vaše Blaženstvo, Papo i Patrijarše aleksandrijski i sve Afrike, vazljubljeni u Gospodu brate i saslužitelju, gospodine Teodore! Visokopreosvećena i preosvećena gospodo arhijereji apostolske Crkve čiji je osnivač sveti apostol i jevanđelist Marko, visokoprepodobni gospodine Arhimandrite, sekretaru Svetog Sinoda Aleksandrijske Crkve! Dobrodošli u Srbiju, zemlju Svetog Save, prvog arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog, sa čijim Vas blagoslovom bratoljubivo i radosno dočekujemo!

-Dobrodošli među nas koji smo – blagodaću Duha Svetog Utešitelja, Koji drži svekoliko biće i poredak Crkve – pastiri u Crkvi kojoj je, kao i Vašoj, Hristos Večni Predstojatelj, a Sveti Sava duhovni otac i putovođa kroz vekove istorije! Dobrodošli među verni srpski narod koji Vas sa radošću, uporedivom samo sa vaskršnjom radošću, srdačno dočekuje i pozdravlja!, poručio je patrijarh Irinej i istakao:

-Kao što nekada, u zoru istorije hrišćanstva, narodi dočekivahu i željno slušahu svete bogopropovednike apostole, tako i mi danas Vas, Predstojatelja drevne i slavne Aleksandrijske Crkve, toplo pozdravljamo dobrodošlicom. Vaša najsvetija Crkva, ne samo po blagodati koju primi njen osnivač, sveti apostol i jevanđelist Marko, već i zbog bezbrojnih duhovnih podviga, osobito podviga mučeništva i ispovedništva, kao i zbog veoma bogate riznice bogoslovskog i monaškog asketskog Predanja, s pravom uživa nepodeljenu čast i ugled „sudije vaseljene”  izražen u tituli njenih poglavara. U narode koji su toga svesni spada i naš srpski, svetosavski narod. On Vas, naslednika svetih apostola i Vaših velikih prethodnika na tronu svetog apostola i jevanđelista Marka, srdačno pozdravlja.

Patrijarh Irinej je svoje nadahnuto pozdravno slovo završio rečima radosti i bratske ljubavi: -Neka je blagosloven ovaj dan i čas u koji stupate na tlo srpske zemlje donoseći nam blagoslov Gospodnji, blagoslov svetog apostola i jevanđelista Marka i blagoslov Vaše svete i slavne Crkve, Crkve velikoga grada Aleksandrije, sve zemlje egipatske i sve Afrike! Dobro nam došli i blagoslovite nas!

Odgovarajući na srdačne reči dobrodošlice Njegovo Blaženstv Papa i Patrijarh aleksandrijski i sve Afrike g. Teodor II je kazao: -Vaša Svetosti, dragi prijatelji,  želeo bih sa dubokim uzbuđenjem, uz Vašu dozvolu, da se vremenski vratim unatrag čitavih 28 godina. Tada sam kao mlad arhimandrit, koji je predstavljao svoju Crkvu u Odesi, došao u Srbiju u pratnji blažene uspomene patrijarha Partenija. Bile su to teške godine. Upoznao sam tadašnjeg srpskog patrijarha Germana i uz njega episkope Stefana i Savu. Tada je moje srce ostalo sa Vama u Srbiji, jer sam doživeo pobožnost i čestitost, ali i hrabrost, srpskog naroda u tim teškim godinama. Evo, Gospod je dopustio da posle čitavih 28 godina, tadašnji arhimandrit, a današnji Papa i Patrijarh aleksandrijski ponovo poseti Svjatjejšeg Patrijarha srpskog.

-Želim, Vaša Svetosti, da Vama i Vašim časnim jerarsima i svima ovde prisutnima zahvalim za topao prijem, bez obzira na peripetiju koju smo imali sa letom. Dolazim, Vaša Svetosti, iz zemlje Egipta gde sam jutros – pre nego što ću ući u avion – video pred sobom prostranu pustinju. Tada sam ponovo sagledao i čuo sve one tople molitve, molitvene uzdahe i glasove podvižnika iz drevnih vremena koji su se u toj pustinji podvizavali. Pred polazak sam celivao mošti Svetog apostola Marka i Svetog Atanasija Velikog, moleći se usrdno da blagoslove moj put ka Vama. Došao sam da ponovo naglasim vezu ljubavi i jedinstva između naše dve Crkve – drevne slavne Patrijaršije Aleksandrijske i Apostolske Crkve Svetog Save – Crkve Srpske. Istorija naše Patrijaršije je velika, sa toliko Svetih otaca, toliko monaha, sa takvim predanjem… Ali posebno se radujem što se pred nama otvara velika budućnost misionarenja na velikom afričkom području, da bismo kao u vremenu Svetih apostola – u vremenu Gospoda Isusa Hrista kada je On satima i satima pešačio i propovedao ljudima da se spasu – propovedali Njega – Hrista Raspetog, poručio je Patrijarh aleksandrijski g. Teodor II i dodao:

-Mi smo se poslednji put videli na Velikom Saboru na Kritu, Vaša Svetosti, i tada sam bio zadivljen Vašim držanjem kao i bogoslovskom kulturom Vaših jeraraha, predstavnika Vaše Crkve. Vidim pred sobom ovde predstavnike obe moje otadžbine – Grčke i Egipta. Želim da izrazim veliku zahvalnost tim zemljama što su preko svojih poslanika učestvovali u organizaciji ove posete. Tokom ove zvanične protokolarne posete u mojoj pratnji su Mitropoliti gvinejski Georgije i pilusijski Nifont kojeg ste upoznali u manastiru Svetog Georgija, kao i glavni sekretar našeg Sinoda, arhimandrit Danilo. Svjatjejši Patrijarše, došao sam da uzvratim za posetu koju ste Vi nama učinili i da se poklonim pred Svetom Srpskom Crkvom, da kažem Vašem narodu da je on jedan junački narod čije je srce lavovsko. Stavio sam panagiju – koja je ustvari dvoglavi orao, koji je i Vaš simbol. Time želim da naglasim da je Patrijarh aleksandrijski veoma blizak svome bratu i saslužitelju Patrijarhu srpskom. Na mnogaja ljeta i hvala Vam.

Programom posete predviđeno je da visoki gosti iz Aleksandrijske Crkve u beogradskom Sabornom hramu u subotu, 23. septembra 2017. godine, učestvuju na bdeniju koje će početi u 17 časova.

Centralni događaj posete Njegovog Blaženstva Patrijarha g. Teodora biće saborna sveta Liturgija koju će patrijarsi sa arhijerejima obe Crkve služiti u nedelju, 24. septembra 2017. godine. Zajedno sa Patrijarhom srpskim Irinejem, episkopima, sveštenstvom i monaštvom, blagočestivi srpski narod će gostoprimstvo dragom gostu ukazati i u najznačajnijim srpskim svetinjama: Krušedolu, Hopovu, Žiči, Studenici, Sopoćanima, Pećkoj Patrijaršiji, Visokim Dečanima, gradu Nišu i njegovim hramovima i znamenitostima, kao i manastiru Ravanici.

Poglavari dveju Crkava će se susresti i sa vodećim ličnostima državnog i društvenog života Srbije. Tokom posete poglavari dveju Crkava, sa članovima delegacijâ, vodiće zvanične razgovore koji će se ticati aktuelnih pitanja i problema sa kojima se suočavaju obe Crkve, ali i Pravoslavlje i hrišćanstvo u celini, među kojima značajno mesto zauzimaju pitanja uzrokâ i posledicâ dosad nezabeleženog stradanja i egzodusa naroda, posebno sa Bliskog Istoka i sa afričkog kontinenta.

Izvor: Srpska Pravoslavna Crkva