Patrijarh srpski G. Irinej

Patrijarh Irinej: Kosovo i Metohija – naš Jerusalim i naša Palestina

Završetkom svog zemaljskog života Sv. Dimitrije postaje poznat i čuven. Na njegovim moštima su mnogi našli utehu u hramu Sv. Dimitrija u Solunu, takav divan hram je i ovaj na Novom Beogradu“, rekao je Patrijarh u svom prazničnom slovu na Praznik Sv. velikomučenika Dimitrija u hramu posvećenom ovom svetitelju na Novom Beogradu.

Na Liturgiji pored veoma brojnog sveštenstva sasluživali su i namesnici zemunski i novobeogradski protojerej Božidar Bakajlić i beogradsko – posavski protojerej Branko Mitrović, prisutni su bili i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama dr Mileta Radojević.

U toku Liturgije u čin đakona rukopoložen je crkvenjak ovog hrama Zoran Nedić. Sa kumovima i sabranim narodom Patrijarh je presekao slavski kolač, a zatim u svojoj besedi nadahnuto govorio i o svetinjama na Kosovu i Metohiji: “Moramo svi da uputimo molitve Gospodu da nam neprijatelji ne uzmu svetinje na KiM – naš Jerusalim i našu Palestinu”.

Zabeležila Ranka Madžarević.