Patrijarh Nis

Patrijarh Irinej služio Liturgiju i parastos žrtvama NATO agresije u niškom Sabornom hramu

Ime: 24.03.2019 Patrijarh Nis; Opis: Patrijarh Irinej služio Liturgiju i parastos žrtvama NATO agresije u niškom Sabornom hramu Tip: audio/mpeg

U drugu nedelju Časnog posta, 24. marta, Njegova svetost Patrijarh srpski g. Irinej načalstvovao je Svetom arhijerejskom liturgijom u niškom Sabornom hramu Slilaska Svetog Duha na Apostole uz sasluživanje Njegovog preosveštenstva Episkopa niškog g. Arsenija.

Na Liturgiji je služen i parastos nastradalima u NATO agresiji 1999. godine. Sasluživali su protojereji-stavrofori Milutin Timotijević, Branislav Cincarević i Nenad Mikić, protojereji Borislav Stamenković, Miodrag Pavlović i Vladica Savić, protođakon Stevan Krička i đakon Đorđe Filipović.

Blagoljepiju bogosluženja doprinelo je pojanje Crkveno-pevačke družine Branko iz Niša vođeno dirigentom gđom Sarom Cincarević.

Na Svetoj liturgiji pročitan je odeljak iz Jevanđelja po Marku (2. glava, od 1. do 12. stiha), o vremenu Velikog posta i odeljak iz Jevanđelja po Jovanu koji govori o Hristu kao Dobrom pastiru (odeljak o Svetom Grigoriju Palami).

Kao i uvek sveštenstvo i verni narod sa velikom radošću su dočekali Njegovu svetost Patrijarha, a Saborni hram je bio ispunjen vernima koji su u velikom broju pristupili Svetim tajnama Hristovima.

Posle pričešća i zaamvone molitve Patrijarh je služio parastos žrtvama NATO bombardovanja i održao nadahnutu besedu podsetivši da za svaku bolest i muku koja nas snađe uzrok moramo tražiti najpre u sebi: „Vreme Velikog posta upravo treba da nam služi da se zagledamo u sebe i vidimo ko je to sa nama –  Bog ili oni koji su otpali od Boga, jer mi nikada nismo sami.“

Patrijarh srpski je podsetio okupljeni verni narod da molitva u zajednici ima veliku moć pred licem Božjim i da kad dođe nedelja treba ostaviti sve druge poslove i doći u hram da se zajednički Bogu molimo.

Episkop niški g. Arsenije je poželeo dobrodošlicu i zablagodario Njegovoj svetosti Patrijarhu u ime Eparhije niške i grada Niša na današnjoj Liturgiji, na molitvi za postradale u NATO agresiji na našu zemlju i na divnim rečima jevanđelske pouke.

Svetoj arhijerejskoj Liturgiji i parastosu prisustvovali su gradonačelnik Niša g. Darko Bulatović i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović.