Izlozba Foto Mvesic

Patrijarh Irinej: Srbi stvarali i u ropstvu i u stradanjima

Ime: 10.10.2019 Otvaranje izlozbe u Beogradu; Opis: Osam vekova umetnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve Tip: audio/mpeg

Njegova svetost Patrijarh srpski g. Irinej istakao je sinoć u Beogradu, otvarajući izložbu „Osam vekova umetnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve“ da su Srbi stvarali i u ropstvu i u stradanjima

Patrijarh Irinej naglasio je da ovo izložba dragocjenosti od neprocjenjivog značaja na kojoj je predstavljen samo mali ostatak onoga što je SPC stvorila kroz protekle vijekove, a što je čuvano u riznicama srpskih manastira od Krke do Visokih Dečana.

Njegova svetost istakao je da su srpske svetinje pljačkane i raznošene, ali da su Srbi stvarali i u teškim uslovima.

Patrijarh smatra da je potrebno da nadležne institucije riješe pitanje izložbenog prostora Muzeja SPC koji je mali.

Upravnik muzeja SPC đakon Vladimir Radovanović rekao je da će posjetioci izložbe moći da se upoznaju o bogatom kulturnom i duhovnom nasljeđu srpskog naroda i da se uvjere da činjenice i artefakti potvrđuju da su Srbi vijekovima stvarali.

– Kroz dve riznice, manastira Visoki Dečani i manastira Krka, prikazali smo prostor na kojem je stvarao naš narod. Reč je o dva udaljena manastira, o dve riznice, od kojih je jedna na krajnjem jugu naše zemlje, a druga u drugoj državi, ali u trenutku stvaranja umetničkih dela to su dva središta našeg naroda – istakao je đakon Radovanović.

On je naglasio da ono što možda boli danas, kada se smatra da se živi u vremenu prosvećenosti i da su prošla vremena uništavanja tuđih obilježja, jeste to da se živi u prostoru gdje je srpsko duhovno i kulturno nasljeđe ugroženo.

Otvaranju izložbe prisustvovali su Mitropolit crnogorsko – primorski g. Amfilohije i Mitropolit zagrebačko – ljubljanski G. Porfirije, Preosvećeni Episkopi: šumadijski Jovan, kruševački David, britansko – skandinavski Dositej, južnocentralnoamerički Kirilo, bački Irinej, istočnoamerički Irinej (Dobrijević), osječkopoljski Heruvim, mohački Isihije, remezijanski Stefan, NJ. K. V. princ Aleksandar Karađorđević i NJ. K. V. princeza Katarina Karađorđević, zatim direktor Uprave za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama g. Mileta Radojević i mnogobrojni kulturni poslenici.

Na izložbi „Osam vekova umjetnosti pod okriljem SPC 1219-2019“ u Muzeju SPC premijerno je predstavljeno 135 rukopisnih i dvadesetak štampanih knjiga sa raskošnim okovima koje svjedoče o tome šta je knjiga značila i kakav je ugled uživala u srednjem vijeku.

Među brojnim relikvijama je i dečanski krst cara Dušana, originalne povelje manastira Hilandara, prvi kivot u koji su položene mošti Stefana Dečanskog, krune, te brojni predmeti iz porušenih manastira na Kosovu i Metohiji i mnogo toga drugog.

Otvaranjem izložbe zaokruženo je zvanično obilježavanje i proslava osam vijekova autokefalnosti SPC, koje je započelo Svetom arhijerejskom liturgijom 6. oktobra u manastiru Žiča, nastavljeno 7. oktobra arhijerejskom posjetom Pećkoj patrijaršiji i Visokim Dečanima i 8. oktobra svečanom akademijom „Zavet Svetog Save“ u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 2. decembra, a posetioci će moći da vide crkveno-umetničke predmete neprocenjive vrednosti, nastajale od 13. do 19. veka.

Izvor: Srna/Slovo ljubve