Patrijarh Kiril

Patrijarh Kiril: Amfilohije ostaje kao svetiljka, goruća i užarena

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izrazio je saučešće srpskom Patrijarhu Irineju zbog smrti Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i tom prilikom istakao da će on ostati „kao svetiljka, goruća i užarena, kao nadareni teolog i nadahnuti propovednik, neustrašivi branilac Svete Crkve Hristove pre jakih vekova“.

On se u pismu osvrnuo na Mitropolitov život, kao i ulogu koju je odigrao u borbi za očuvanje svetinja u Crnoj Gori.

„Gospod Isus Hristos pozvao je na sebe izuzetnog arhijereja Srpske pravoslavne crkve, čije će ime u istoriji zauvek biti povezano s duhovnim preporodom Crne Gore nakon duge ere bogosluženja, neviđene neumorne borbe za spasavanje umirenih svetinja i očuvanje jedinstva naroda Božijeg u žrebu svetih Svetog Vasilija Ostroškog i Petra Cetinjskog“, navodi se u pismu ruskog Patrijarha.

Patrijarh Kiril rekao je da će u molitvenom sećanju Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ostati „kao svetiljka, goruća i užarena, kao nadareni teolog i nadahnuti propovednik, neustrašivi branilac Svete Crkve Hristove pre jakih vekova“.

„Molim se za počinak novozastupljenog gospodara u selima pravednika i nema bolesti, nema tuge, nema uzdaha, ali život je beskonačan“, napisao je Patrijarh Kiril.

Izvor: Sputnjik