Patrijarh Porfirije

Patrijarh Porfirije: Crkva nudi smisao postojanja svakom čoveku u svakom vremenu i svakom prostoru

– Blagodareći Arhiepiskopu Stefanu i ljubavlju visokopreosvećenih mitropolita danas i juče ovde, u Ohridu, imali smo mogućnost da se poklonimo svetinjama, pravoslavnim i hrišćanskim, istakao je  Njegova svetost Patrijarh srpski g. Porfirije 21. juna 2022. godine prilikom posete Crkvi Svetog Klimenta i Svetog Pantelejmona u selu Plaošnik na obali Ohridskog jezera.

Pošto se zajedno sa Njegovim blaženstvom Arhiepiskopom ohridskim i makedonskim g. Stefanom poklonio svetinjama hrama, Patrijarh Porfirije je poručio: – Danas smo imali priliku da vidimo šta su pravoslavni hrišćani pre mnogo vekova smatrali najvažnijim u svom životu. Gledajući ove svetinje razumeli smo da im je važnije od svega bilo da čuvaju svoju hrišćansku pravoslavnu, veru, ali ne samo da čuvaju nego da i žive pravoslavnom verom, a to znači po Jevanđelju. Ništa drugo da nemamo, nego samo iskustvo kada obilazimo ovakve svetinje, imamo jasnu poruku za nas danas koji smo izloženi raznim izazovima koji nude neke nove vrednosti i nove poglede na svet.

– Naravno, Crkva je uvek savremena. Ona ne pripada samo prošlosti, čak ni sadašnjosti, pa ni samo budućnosti. Ona pripada večnosti. U tom smislu, ona je svevremena i trudi se da bude uvek aktuelna, da deli sve probleme, sva iskušenja, sve nevolje, ali i sve radosti sa kojima se suočava svaki čovek živeći u ovom vremenu. Pored toga, upravo zato što je svevremena i nadvremena, Crkva nije ni staromodna ni moderna. Crkva nudi vertikalu, nudi smisao postojanja svakom čoveku u svakom vremenu i svakom prostoru. Crkva daje mogućnost da razumemo da smo stvorni za večnost i da je ljubav temelj našeg postojanja i to baš onako kako govori Jevanđelje čitavim svojim bićem prema Bogu, a kroz tu ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjem, a to znači prema svakom čoveku. Kada Jevanđelje govori o odnosu prema bližnjem ne podrazumeva samo onoga koji je pored nas, podrazumeva naravno i njega i pre svega njega, ali podrazumeva i sve ostale ljude, istakao je Patrijarh Porfirije i naglasio:

– Klanjajući se svetinjama i dolazeći na mesto svetinja imamo najbolju moguću šansu i priliku da se zagledamo u sebe, da se divimo onome što su oni pre nas živeći pravoslavnom verom ostavili kao predanje i duhovnu kulturu. Tako imamo i mogućnost da budemo ukorenjeni u predanju i da se naoružamo i da živimo u svom vremenu kao savremenici svih ljudi. Radost i blagoslov su veliki da možemo da se poklonimo svetinjama, da upalimo sveću, da se pomolimo Bogu za spasenje čitavog sveta, za mir u svetu, za mir među ljudima, za međusobno razumevanje i spremnost da svako nađe svoje mesto pod suncem. Neka ste svi blagosloveni i hvala vam na ljubavi.

Izvor: SPC