Патријарх Порфирије

Патријарх Порфирије: „Христос треба да нам буде мера у свему“

Име: 12.7.21. Beseda Patrijarha Porfirija u Vinci; Опис: Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије Тип: audio/mpeg

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, на празник Св. Апостола Петра и Павла, у понедељак 12. јула, началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Храму посвећеном овим Светим Апостолима у Винчи. Саслуживали су изабрани Епископ марчански Сава, игуман манастира Рајиновца архимандрит Серафим, настојатељ манастира Светог архиђакона Стефана у Сланцима јеромонах Стефан, старешина храма и архијерејски намесник врачарско-грочански протојереј-ставрофор Драган Станишић и ђакони Радомир Врућинић и Немања Ристић.

Након Свете архијерејске Литургије Патријарх Порфирије је предводио литију око храма, а затим је са свештенством, монанштвом и верним народом пресекао славки колач испред храма.

„Велика је данас радост јер можемо лицем ка лицу да се гледамо да се радује једни другима, да честитамо празник једини другима“, рекао је Патријарх Порфирије поучавајући у својој беседи о значају Винче као стецишта верног народа кроз историју. „Винча има своје корене, која је надалеко позната, која је историјски позната. Али је позната и по благочестивом народу који је овде кроз векове живео. Позната је и по манастиру светом који се налази овде у Винчи. Који има богату историју, који је много тога сабирао у себи. Сабира успоне и падове православног српског народа и на крају доживео да буде порушен. Порушен да не би до краја пао у руке оних који су иноверни, који нису веровали у Христа. Исто онако као што је порушен и манастир Марча и многи други Православни српски манастири. Али хвала Богу његова промисао је изнад силе људске и ми смо благословом блаженопочившег патријарх Иринеја започели обнову манастира“, рекао је Патријарх Порфирије говорећи о историји Винче и самог манастира.

„Господ је хтео да ми слаби и недостојни будемо изабрани да поново изграђујемо ту светињу“, напоменуо је Патријарх Порфирије указујући да су манастири: „места у којима живе монаси, али сви људи са свих страна долазе да се духовно обнављају, да се оснажују. Долазе у наше Православне манастире где год они постоје, не само православни хришћани. И не само православни Срби, него и људи који припадају другим верама и другим народима“.

Говорећи о данашњем празнику Патријарх Порфирије је указао да данас славимо два света човека. Славимо Свете првоврховне апостоле Петра и Павла. „Један је био веома образован, најученији човек у своме времену, Павле апостол. Богонадахнута труба Божија, кроз њега је сам Христос Говорио“, истакао је Патријарх Порфирије указујући да је „он проповедао име Христово кроз читав свет“. Апостол Павле је основао Цркве у читавом свету, наставио је Патријарх Порфирије истичући да је то учинио: „не због тога што је пре свега био образован, што је знао добро и лепо да говори. Него због тога што је имао непоколебиву, снажну живу веру у Господа Христа. Што је његов живот био поистовећен са животом Христовим до мере да је за себе рекао: „Не живим више ја, него Христос живи у мени“.

И ми требамо да будемо на таквом путу, да се трудимо да Христос живи у нама рекао је, између осталог, Патријарх Порфирије истакавши да ћемо, када имамо реч Христову у себи, бити као Апостол Павле: „живи сведоци Христови. И онда ће мо, где год се налазили, доживети да Његова реч има снагу. Да сви са којима долазимо у сусрет виде кроз нас аутентичне хришћане. Такве да и други немају изговора него да и сами постају хришћани. Потребно је то данас нама овде у Србији, али потребно је и читавом свету. Ако је мало оних који верују у Христа и ми смо зато одговорни. Одговорни јер нисмо доследни онима који су живели у манастиру Винчи. Нисмо доследни Апостолу Павлу. Није нам мото, није нам максима, није нам парола да не треба да живимо ми, него Христос у нама“.

„Други Апостол. Апостол Петар, за кога је Господ рекао: „На том темељу, на темељу чврсте вере, какву је Петар имао, сазидаћу Цркву Своју и њој ни врата адова неће одолети“, рекао је Патријарх Порфирије истичући: „Петар је за разлику од Павла био једноставан, необразован, али је исто тако имао јаку, снажну и непоколебљиву веру“, истакао је Патријарх Порфирије закључујући да су: „обојца били људи као и ми. Нису пали са неба као неки духовни супермени.“

Када су наишла искушења, Петар се одрекао Христа, али се онда сетио Господњих речи и горко је заплакао, појаснио је Патријарх Порфирије истичући да то „Петрово покајање нама треба да је пример“. „Грешимо на разне начине. Сваки грех је једно мало, својеврсно одрицање од Христа. Али зато нам је Господ дао тајну покајања. Дао нам је могућност да препознамо када смо погрешили, када смо издали Христа. И тог тренутка када се пожелимо вратити Њему, Он нас грли као покајана своја чеда, као љубљена чеда, као децу своју“ закључио је Патријарх Порфирије напоменувши да би то било: „Христос треба да нам је мера“.

Светој архијерејској Литургији поред многобројног народа присуствовао је и председник градске опшитине Винча Драган Пантелић.

Фотографије Свете архијерејске Литургије можете погледати у нашој Галерији:

Извор: Радио Слово Љубве

Фото: Марко Весић