Patrijarh Besedi U Hramu

Patrijarh Porfirije na slavi Eparhije vranjske

Ime: 14.06.2021 PATRIJARH PORFIRIJE VRANJE; Opis: Patrijarh Porfirije na slavi Eparhije vranjske Tip: audio/mpeg

Patrijarh srpski g. Porfirije bogoslužio je danas, 14. juna 2021. u Hramu svete Trojice u Vranju, povodom slave Eparhije vranjske, praznika Prepodobnog Justina ćelijskog i vranjskog.

Patrijarh je između ostalog kazao: “Duh svetosti, duh Jevanđelja, duh Hristov, u ovom gradu i u ovom prostoru više je nego prepoznatljiv, i evo, slava Bogu, taj duh živi i u vama, živi u svima nama, do naših dana, a sigurni smo da će on biti ne samo tačka oslonca, nego okvir i smisao života pokolenja koja dolaze iza nas”. Još je Patrijarh dodao: “Stabilnost pojedinačna, porodična, društva i države, zavisi od unutarnjeg blaga, unutarnje duhovnosti. Mi jesmo što jesmo samo svojim odnosom sa Hristom, a to znači uz prisustvo blagodati Duha Svetoga. Neka bi Bog dao da čokot naš, Gospod Isus Hristos, u nama uvek ima zdrave plodonosne loze, plodonosne vrlinom, dobrom, ljubavlju, smirenjem i svim onim na šta nas Jevanđelje poziva”.

Kako je izvestila RTV Vranje, srpskog Patrijarha g. Porfirija su ispred porte gradskog Sabornog hrama u Vranju dočekali Vladika Pahomije sa sveštenstvom i monaštvom, gradsko rukovodstvo i brojni vernici.

Nakon Svete arhijerejske Liturgije išla je Litija od Sabornog hrama do Svepravoslavnog centra Prepodobni Justin ćelijski i vranjski, gde je Patrijarh blagosiljao slavske kolače i koljiva, a najuspešnijim učenicima veronauke su uručene diplome.

Kako se dodaje u izveštaju RTV Vranje, u navečerje praznika posvećenog Svetom Justinu (13.juna), služeno je praznično bdenije u crkvi Svetog mučenika Justina filosofa i Prepodobnog Justina ćelijskog i vranjskog pri rodnoj kući Svetog Ave u Vranju, danas Svepravoslavnom centru Prepodobni Justin.

Eparhija vranjska prvi put svoju slavu Prepodobnog Justina ćelijskog i vranjskog, proslavila je 2016. godine.

Izvor: RTV Vranje