Наша вера је вера Јеванђелиста Марка

Патријарх Порфирије: „Наша вера је вера Јеванђелиста Марка“

Име: 08.05.21021 Beseda Patrijarha Porfirija u crkvi Svetog Marka; Опис: Наша вера је вера Јеванђелиста Марка Тип: audio/mpeg

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је Свету архијерејску Литургију, поводом храмовне славе, у суботу 08. маја 2021. године, у храму св. Апостола и Јеванђелисте Марка на Ташмајдану.

Након литије око Храма и резања славског колача Патријарх Порфирије је произнео беседу о Светом јеванђелисти Марку у којој је истакао важност Светог Предања Цркве које треба да следимо како бисмо изградили јеванђељске врлине у себи.

„Радујемо се данас многоструком радошћу“, рекао је Патријарх Порфирије указујући да је Св. Апостол и Јевангелист Марко „први писао Јеванђеље Христово, тј. први ставио у писану реч искуство Цркве о Живом Богу који је походио људски род“. Св. Апостол Марко је писао о „Богу нествореном, о Богу без почетка и краја, који је описао себе ограничивши се телом људским и дошао међу нас не случајно, не из некаквих авантуристичких побуда, не зато што је морао, него је дошао међу нас зато што је по својој суштини љубав“ рекао је Патријарх Порфирије у беседи напомињући да је Бог који је љубав из љубави створио читав свет и као круну света човека.

„Бог је у овај свет дошао као љубав ради нашега спасења“, поручио је Патријарх Порфирије говорећи о вери Цркве која је то: „да је Син Божији дошао међу нас да пострада, да буде распет, да умре на крсту. Али и да смрт буде преварена, да прогута мамац који се зове Живи Бог и да онда он изнутра смрт обеснажи. Да обеснаживши смрт, победивши смрт изнутра, у дубинама ада, нама подари живот“. То и такво искуство Цркве је забележио Св. Апостол Марко у свом Јеванђељу, додао је Патријарх Порфирије појашњавајући да је Св. Марко то забележио јер Апостоли знају умом Христовим да су људи слаби и да су најчешће „не само склони да измишљају, него и оно што постоји склони су да извитопере“.

Наша вера је вера Св. Апостола и Јеванђелисте Марка, наставио је беседу Патријарх Порфирије, појашњавајући да је наша Православна вера „од самог рођења нашег народа у Христу, обликовала наш народ, његову културу, његов поглед на свет“. „Обликује тако, да је Православна вера, не само део нашег идентитета, него да је Православна вера, вера у Васкрслог Христа, на православан начин, да је та вера сам темељ и извор сваког другог идентитета“, нагласио је Патријарх Порфирије истучући да: „не постоји ништа што је наше а да није Православно и све што је наше не постоји а да нема на себи Православни печат“.

Православна вера није нешто што нас чини гордима већ управо супротно, рекао је Патријарх Порфирије истичући да: „управо та истина, да смо благословени Богом, добили залог вере Православне, чини ће нас увек одговорнима. Одговорнима на јеванђељски начин према себи, према својој породици, према својим комшијама, према својим суграђанима, према свом народу, према свему ономе што је наше. Одговорима према својој држави, али одговорнима и за читав свет.“ Наша Православна вера чини наш идентитет, чини наше народно биће ма где се наши људи у дијаспори налазили, закључио је Патријарх Порфирије у својој беседи истичући да се наша одговорност у вери састоји у сведочењу Христа јер: „та Православна вера заиста нас је конституисала и обликовала оваквима какви јесмо“.

Његовој Светости Патријарху Порфирију саслуживали су протојереј Василиј Тарасјев, старешина Подворја Московске Патријаршије у Београду, архимандрит Данило Љуботиња, протојереј–ставрофор Радич Радичевић, протојереј Сава Петровић, јеромонах Сава Бундало, јереј Миодраг Ристић, ђакони Радомир Врућинић,  Владимир Руменић и Никола Костић и ипођакони Владимир Јелић и Његош Стикић.

Извор: Радио Слово љубве

Фото: Марко Весић