Patrijarh Porfirije

Patrijarh Porfirije: Hoćemo da budemo Hristovi jer nas je Hristos usvojio

Ime: 08. 11.2021-Patrijarh Porfirije; Opis: Hoćemo da budemo Hristovi jer nas je Hristos usvojio Tip: audio/mpeg

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služio je 8. novembra 2021. godine, na praznik Svetog velikomučenika Dimitrija, svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu posvećenom tom ugodniku Božjem na Novom Beogradu.

 

U toku Svete liturgije, uz sasluženje Njegovog preosveštenstva Episkopa topličkog g. Jeroteja i sveštenstva Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, Njegova svetost Patrijarh je rukopoložio đakona Zorana Nedića u čin jereja.

Patrijarh Porfirije je u liturgijskoj besedi podsjetio da su svetitelji Božiji naši posrednici i spona među nama i Boga, jer su svojim životnim stavom postali Sveti sasud Božiji kroz koji se Božija blagodat projavljuje. “Ko voli Boga, trudi se da očisti svoje biće od svih korena zla”, naglasio je Patrijarh i dodao da onaj ko voli Boga, teži ka smirenju i ne posmatra drugog pa sebe, već prvo ispituje sebe i svoje srce, dok su kriterijumi Božije zapovesti, a one su upravo put slobode. “Ljubite jedni druge nije sputavanje, već put slobode”, naglasio je. Rekao je da je Sveti Dimitrije, iako je dobio zapovest ga goni Hrišćane, on je Hrista propovedao, a kada mu je bilo ponuđeno napredovanje u karijeri, on je obio sve ovozemaljsko jer je znao da je to “za malena carstvo”.

“Mi hoćemo da budemo Hristovi jer nas je Hristos usvojio, ali hoćemo i da živimo ljubavlju i tajnom njegovom i neka nam Gospod, molitvama Svetog Dimitrija, dao da taj put realizujemo”, rekao je Njegova svetost.

Gradnja hrama Svetog velikomučenika Dimitrija počela je 22. aprila 1998. godine, sa prekidom u ratnim godinama (septembar 1998 – jun 1999. godine). Blažene uspomene patrijarh Pavle osveštao je temelje hrama 15. novembra 1998. godine, dok je 8. novembra 2001. godine, na Mitrovdan, osveštao krstove za oba objekta. Pored hrama se nalazi i prateći objekat sa zvonikom i potrebnim tehničkim prostorijama. Vrh kupole zvonika nalazi se na visini od skoro 32 metra.