Patrijarh Porfirije u Ostrogu

Patrijarh Porfirije u Ostrogu: Pred moštima Svetoga Vasilija svima oprostimo sve

Ime: 11.05.2022-besjeda patrijarha-ostrog; Opis: Patrijarh Porfirije u Ostrogu Tip: audio/mpeg

“U vremenima koja su ispunjena nemirima, sukobima, mržnjom, bratoubistvom, mi ovde sabrani, možemo uticati na mir, na čovekoljublje i milosrđe u čitavom svetu, više molitvom Svetom Vasiliju Ostroškom negoli bilo kakvim drugim aktivnostima. Potrebna nam je molitva, pokajanje i da kolenopreklono pred moštima Svetoga Vasilija Ostroškog iskreno pogledamo svoju dušu i svima oprostimo sve”, poručio je Njegova svetost Patrijarh srpski g. Porfirije večeras, u navečerje praznika Svetog Vasilija Ostroškog, u svom obraćanju vjernom narodu u manastiru Ostrog.

Uz horostasiju Patrijarha srpskog g. Porfirija i uz molitveno prisustvo Visokopreosvećene gospode mitropolita: krfskog, paksonskog i diapontijskih ostrva Nektarija i crnogorsko-primorskog Joanikija i Preosvećene gospode episkopa: žičkog Justina, mileševskog Atanasija, zapadnoameričkog Maksima, istočnoameričkog Irineja, kruševačkog Davida, timočkog Ilariona, buenosajreskog i južno- centralnoameričkog Kirila, valjevskog Isihija i remezijanskog Stefana, na platou ispred Gornjeg manastira Ostroga praznično večernje bogosluženje sa petohljebnicom služio je arhimandrit Varnava (Damjanović) iz Eparhije bihaćko-petrovačke, uz sasluženje velikog broja sveštenomonaštva i sveštenstva i molitveno učešće više hiljada vjernog naroda sa svih strana pravoslavne vaseljene.

Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije je u riječima dobrodošlice iskazao radost zbog posjete prvojerarha naše Crkve, ističući da je Bog ustrojio da svake godine u nastavku praznika Vaskrsenja Hristovoga proslavljamo i Svetoga Vasilija Ostroškoga, a ove godine kada proslavljamo veliki jubilej 350 godina od njegovoga upokojenja, Bog nam je dao da imamo ovakvu punoću radosti, da nas blagoslovi Njegova svetost Patrijarh srpski g. Porfirije. Istakao je da je radost još veća jer je Patrijarh posjetio ne samo manastir Ostrog nego je idući stopama Svetoga Save posjetio i manastir Mileševu, Eparhiju mileševsku, kao i svetovasilijevsku i svetosavsku Hercegovinu.

“I kao što je Sveti Vasilije od Tvrdoša prešao do Nikšića pa do Ostroga, gdje je našao svoj vječiti mir, tako je danas Njegova svetost idući stopama Svetog Vasilija došao do manastira Ostroga, da se pokloni svetiteljevim moštima i da zajedno sa svima nama zablagodari Bogu i u ime svih nas da stane pred lice Božije i uznese naše molitve Bogu pred ćivotom Ostroškog Čudotvorca”, besjedio je Mitropolit.

Sveti Vasilije Ostroški povukao se u ovu hladnu stijenu u vrijeme svoga zemaljskoga života radi toplote Božije i ta toplota, blagodat Duha Svetoga, kako je kazao, ispunila je njegovo srce:

“I on nas tom toplotom grije, zagrijava naša srca i naše duše, jača našu vjeru, daje nam i duhovno i tjelesno zdravlje. I evo za ovih 350 godina učinio je bezbroj čudesa i zato mu narod dolazi sa tolikom ljubavlju sa svih krajeva svijeta. I Sveti Vasilije pomaže i stiže da tješi i iscjeljuje i da upućuje i prosvjetljuje sve one koji mu se sa vjerom obraćaju ne samo u manastiru Ostrogu nego na svih pet kontinenata.”

Na kraju Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije je još jednom zablagodario Patrijarhu Porfiriju na dolasku i poželio mu u svoje ime i u ime svoje pastve od sveg srca, snage i duhovne sile, mudrosti da vodi brod Srpske pravoslavne crkve, idući stopama Svetoga Save i Svetoga Vasilija Ostroškoga:

“Dobro nam došli, Vaša svetosti! Velika nam je radost, Vaša svetosti, što ste se pored svih svojih obaveza odazvali ovom sveštenstvu, narodu i nama arhijerejima, da nas obradujete svojim dolaskom i da nas objedinite, ukrijepite i blagoslovite. Takođe nam je velika radost što je sa nama Mitropolit Krfa, Paksona i Diapontijskih ostrva g. Nektarije, koji bdije nad plavom grobnicom koja nas je sjedinila sa bratskim grčkim narodom i on nam je donio blagoslov Sv. Spiridona Trimitunskog Čudotvorca i svoju ljubav i pozdrave svoga blagočestivog i blagovjernog naroda braće Jelina”, kazao je Mitropolit.

Njegova svetost Patrijarh srpski g. Porfirije svoje obraćanje je počeo podsjećanjem na riječi psalmopojca: Divan je Bog u svetima svojim, dodavši da je divan Bog u Svetom Vasiliju Ostroškom, da je divan Bog u Svetome Savi i svim svetiteljima Božijim, koji krase kalendar naše Pravoslavne crkve, a koji su potekli iz našeg naroda:

“Divan je Bog, braćo i sestre, u vama večeras ovde sabranima. Divan je Bog u vašim dušama, u vašim srcima, jer svi večeras dišemo kao jedno, svi večeras sabrani smo u jednoj tački, u misli, u molitvi, u srcu i duši Svetog Vasilija Ostroškog. I večeras, braćo i sestre, svaka reč suvišna je. Ovde, na ovom mestu, samo bismo trebali da se ćutke i ćuteći, smireno i skromno, kolenopreklono pred moštima Svetoga Vasilija molimo Bogu. Da spustimo svoj um, da spustimo svaku svoju misao, da saberemo sve što jesmo u srcu svome i da tu klečeći pred Svetim Vasilijem Ostroškim, njemu poverimo sve što jesmo, jer znamo da Bog ne samo da je divan u svetima svojim nego Bog i čuje slovo, reč, molitvu svetitelja svojih.”

Dalje je kazao da ko god je cjelivao svetiteljeve mošti, zna da se tog trenutka sve mijenja te da sve ono što imamo i što smo postigli prestaje da bude važno:

“Tu se nalazimo na nultoj tački, ali ne osiromašeni i lišeni dara, nego zasijani i obasjani pred licem Božijim, ljubavlju Božijom i ljubavlju svetitelja Božijih, ovde na ovom mestu ljubavlju svetitelja Vasilija Ostroškog. Ko nije imao neku potrebu, ko nije nosio na duši neku ranu, ko nije imao suštinsku duhovnu potrebu, a nije mogao da je ostvari, došao je ovde svestan da je samo ono što stoji pred Svetim Vasilijem, obnažen i ogoljen, lišen svake slave ovoga sveta, i odjedanput sa svim onim što mu je bila potreba, i pre nego što je pomislio, molitvom i ljubavlju Svetog Vasilija bilo mu je ispunjeno”, naglasio je Patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je kazao da na ovome mjestu, mi jesmo ono što zapravo jeste proizišlo iz ruku Božijih jer se ovdje mjeri samo vjera:

“Ovde se meri samo spremnost da pred licem Božijim dubinski poznamo sebe i kada to imamo, kada u najmanju ruku imamo želju da to imamo, tog trenutka odjedanput sve prestaje i tog trenutka obasjava nas ljubav i blagodat Božija, ne zbog toga što smo po sebi vredni, nego zbog toga što se ovde na ovome mestu svetošću Svetoga Vasilija Ostroškoga, blagodat Božija spušta među nas.”

Poučio je sabrane da je Vasilije Ostroški svetitelj smirenjem, vjerom, i samo onda kada mu i mi prilazimo smirenjem i vjerom, on čuje i prije nego što iskažemo to što hoćemo, onda u naše ime traži od Boga, moli i ne prestaje sve dotle dok Gospod zbog njegovog smirenja i njegove ljubavi ne usliši njegovu molitvu.

“Sabrali smo se ovde isključivo i samo zato što znamo da je svetost ono što je potrebno nama i modernom čoveku, da je molitva ono što je neophodno da bismo bili živi. Molitva zajednička može učiniti čuda jer tu i takvu molitvu čuje svetitelj, naš Sveti Vasilije Ostroški, i sprovodi je Bogu. U vremenima koja su ispunjena nemirima, sukobima, mržnjom, bratoubistvom na sve strane, u tim vremenima, siguran sam, mi ovde sabrani možemo uticati na mir, na čovekoljublje, na milosrđe u čitavom svetu, više molitvom Svetom Vasiliju Ostroškom negoli bilo kakvim drugim svojim aktivnostima, i više od mnogih drugih koji se bave drugim aktivnostima. Jer mi živimo u vremenu u kojem se mnogo govori o miru, o ljubavi, ali se proizvodi oruđe koje seje nemir, proizvodi rat i otuda je potrebna molitva braćo i sestre, pokajanje i da kolenopreklono pred moštima Svetoga Vasilija Ostroškog iskreno pogledamo svoju dušu i svima oprostimo sve”, poručio je Patrijarh.

Sveti Vasilije Ostroški ne gleda ko je ko i ko kom narodu pripada, ne gleda čak ni na to ko se na koji način moli Bogu i zato je mnogo onih koji nisu pravoslavni hrišćani, a ovde dolaze u smirenju, sa molitvom svecu, znajući da je molitva najbolji lek:

“I odlazili su utešeni, isceljeni, ozdravljeni, jer svetitelj Božiji jeste srpskog roda i jeste pravoslavni arhijerej, ali kao svetitelj Božiji on je čovek Hristov, a čovek Hristov prevazilazi granice i svoga naroda, i svoga vremena, i svoga prostora, čak i granice i okvire svoje Crkve. Budući da je Hristos Bog svih ljudi, On pripada svima ljudima. Otuda naš Sveti Vasilije Ostroški ovde sabira ljubavlju, molitvom i čudotvrenjem sve i svakoga sa sve četiri strane sveta.

Neka bi Gospod, dao da imamo pokajanja istinskog, da imamo smirenja, da znamo da je svetost ono na šta smo pozvani. Neka bi Gospod molitvama Sv. Vasilija dao ljubavi, mira, zdravlja duhovnog, ali i zdravlja telesnog, svima nama i ovoj prelepoj zemlji Crnoj Gori. Neka bi dao mir i ljubav čitavom svetu, svim ljudima! Neka molitve Svetoga Vasilija dotaknu i sve one ljude koji su gladni, koji su žedni, odbačeni, koji imaju potrebu za pravdom, jer Gospod je sve nas stvorio za radost. Da ste blagosloveni Sveti Vasilije moli Boga za nas”, zaključio je Patrijarh Porfirije.

Molitvena proslava praznika Svetog Vasilija nastaviće se u ponoć, kada će pored njegovih svetih moštiju biti pročitan Akatist.

***

Njegova svetost Patrijarh srpski g. Porfirije stigao je danas, 11. maja 2022. godine, uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, u manastir Ostrog, gdje ga je dočekao Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije sa brojnim sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve odmah po dolasku je obišao crkvu Svete Trojice – Donji manastir, a poslije toga u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice – Gornji manastir, cjelivao mošti Svetog oca našega Vasilija Ostroškoga.

Sjutra, 12. maja 2022. godine, na dan kada molitveno proslavljamo Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, predstojatelj Srpske pravoslavne crkve će služiti Svetu arhijerejsku litrugiju u manastiru Ostrog, sa početkom u 8 časova, a u 18 časova će predvoditi Svetovasilijevsku litiju u Nikšiću.

Odazivajući se želji vjernog naroda i pozivu nadležnih arhijereja, Njegova svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Porfirije kanonsku posjetu svetosavskim eparhijama Mileševskoj, Zahumsko-hercegovačkoj, Crnogorsko-primorskoj i Budimljansko-nikšićkoj, povodom 425 godina od spaljivanja moštiju Svetog Save i 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog, započeo je u manastiru Mileševi 9. maja, nastavio u Pljevljima, potom u Trebinju, odakle je danas stigao u manastir Ostrog, a završiće je sjutra u Nikšiću.

Vesna Dević

Foto: Željko Drašković

Fotografije