Патријарх Порфирије у Сремским Карловцима

Патријарх Порфирије у Сремским Карловцима: Да живимо својом духовношћу

Име: Patrijarh Porfirije S.Karlovci 16.09.21; Опис: Патријарх Порфирије у Сремским Карловцима: Тип: audio/mpeg

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије данас je у посети Сремским Карловцима, сазнаје Радио Слово љубве. Како је за Радио известила гђа Зорица Зец, Свјатјејшег Патријарха су овог јутра испред Патријаршијског Двора у Сремским Карловцима дочекали домаћин, Преосвећени Епископ сремски г. Василије и Владика моравички г. Антоније старешина Подворја СПЦ у Москви. Патријарх Порфирије и архијереји су се затим упутили ка Саборној цркви где је служена свечана доксологија у част доласка Патријарха и његове прве посете, као Поглавара Српске православне цркве, Сремским Карловцима. Служен је затим парастос песнику Бранку Радичевићу чији су живот и стваралаштво дубоко везани за овај крај, Карловце и оближње Стражилово где почива овај чувени српски романтичар. Након службе су Патријарх и архијереји прешли у просторије изнад Патријаршијске винарије, где је Његова Светост освештао овај простор намењен српским епископима и митрополитима.

Епископ сремски г. Василије је поздравио Његову Светост и пожелео му добродошлицу, истакавши да је ово историјски дан: “Овде су столовали и митрополити и патријарси, носећи се са свим недаћама, да на најбољи начин изведу брод Српске Цркве ка тихом пристаништу”, подсетио је Владика Василије на велика имена поглавара СПЦ у историји.

Његова Светост је у беседи истакао да је велика радост, али и својеврсно страхопоштовање у односу на Сремске Карловце када се погледа прошлост овога места у којем се “преплићу духовне и народне струје и сплићу у један и јединствени чвор – и тежња за слободом, и тежња за миром и тежња за очувањем свога идентитета и потреба да из корена свог идентитета се ступи у пријатељске односе са другима и другачијима, било да су другачији по свом националном идентитету или да припадају неком другом духовном контексту”, казао је Патријарх и посебно истакао да се, поред тежње за економском изградњом, у Карловцима, напоредо са духовном потребом, развијала и просвета, те казао да осећа велики понос и свештени страх од одговорности због славе Карловаца, као и да треба да примимо што су нам Карловци дали, а онда да узрастамо и чинимо то предање присутним и живим и у наше време.

Да чувамо своју духовност, али још важније, да живимо својом духовношћу – да живимо својом Црквом.

Порука Карловачке митрополије нама данас говори о томе колико је битан духовни идентитет једног народа, колико је битна црква у једном народу, казао је Патријарх: “Црква православна је баш у Карловачкој митрополији показала снагу духа, снагу вере у Христа, показала да онда када се отуђимо од свог духовног предања, када изгубимо своју веру, ми онда постајемо само једна биолошка маса која бива подобна за сваку врсту обликовања у рукама других носилаца туђег идентитета”.

Звучне записе које је у Саборном храму у Сремским Карловцима забележила Зорица Зец, можете да чујете у наставку.

Извор: Радио Слово љубве

Фото: Крсто Калинић