Dan Nacionalne Zastave

Patrijarh Porfirije: Zastava je vidljivi znak našeg jedinstva

Ime: 15.09.2022-Patrijarh Porfirije-Zastava znak jedinstva; Opis: Patrijarh Porfirije: Zastava je vidljivi znak našeg jedinstva Tip: audio/mpeg

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije je danas na centralnoj svečanosti u Bijeljini povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave poručio da je zastava u načelu simbol jedinstva i znak suštinskog i dubinskog indentiteta jednog naroda, prenela je RTRS. „Naša zastava je vidljivi znak našeg jedinstva i upućuju na to ko smo i šta smo kao jedan narod i kojim putem smo se zaputili i treba da idemo“, poručio je Patrijarh Porfirije i dodao da srpsko duhovno jedinstvo nije u brojkama i matematici, nije zasnovano na krvi i tlu i nije u kvantitetu već u kvalitetu. Naveo je da značenje naše zastave i svih naših prethodnih zastava ima svoj koren u Konstatinovoj hristolikoj zastavi pobede i slobode.

„Zato treba da bude jasan znak da je naš kulturni i duhovni identitet izgrađen i utvrđen na istom onom na kojem je građena i Konstantinova zastava – to je identitet koji se zove crkva Hristova i taj identitet ima svoje temelje u pravoslavnoj veri“, istakao je Patrijarh Porfirije u Bijeljini povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Izvor: RTRS