Hram Podgorca

Patrijarsi antiohijski Jovan i srpski Irinej posjetili Saborni hram Hristovog Vaskrsenja

Njegovo Blaženstvo Patrijarh antiohijski i svega Istoka Jovan X i njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej posjetili su danas Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje su ih dočekali i patrijaraške blagoslove uzeli mnogobrojni vjernici glavnog grada Crne Gore.

U pratnji Patrijarha Jovana bili su arhijereji Antiohijske patrijaršije Mitropolit arkadijskiki g. Vasilije i Mitropolit njujorški i cijele Sjeverne Amerike g. Josif.

U pratnji Patrijarha Irineja bili su Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije, episkop šumadijski g. Jovan i episkop valjevski g. Milutin.

Bili su prisutni i Episkopi naše pomjesne Crkve: budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, dioklijski Metodije i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije.

 

Nakon doksologije Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski je održao pozdravno slovo:

Vaše Blaženstvo Patrijarše velike Antiohije, 

Vaša Svetosti, Patrijarše srpski g. Irineje,

700 5876 1024x682Evo nas u Hramu Hristovog Vaskrsenja osvećenog blagoslovom Patrijarha koji su ga osveštali i Vašim dolaskom, Vašim prisustvom u ovom svetom hramu i donošenjem blagodati Božije i blagoslova velike Antiohijske patrijaršije.

Prisustvo ovog naroda svjedoči veliku ljubav i prema Vama, posebno kao Patrijarhu koji je prvi put došao u ovaj sveti hram, a isto tako i prema našem Patrijarhu Irineju. To je svjedočanstvo – glas, iako ima i drugih glasova da se čuju odavde, istinskog naroda Božijeg Crne Gore, koji se ovdje sabrao sa svojim sveštenstvom da primi Vaš blagoslov i preko vas i svih patrijaraha antiohijskih, i svih naslednika Svetoga Save – našega Arhiepiskopa i prosvetitelja, do naših vremena velikih arhiepiskopa, patrijaraha od vremena Svetih apostola Petra i Pavla koji su utemeljili svetu Antiohijsku patrijaršiju.

Dobro došli među ovaj narod i dobro nam donijeli te divne blagoslove velikih svetinja pravoslavnog Istoka, i Jerusalima i Antiohije, i svih drugih svetinja onih krajeva gdje je Gospod živio, gdje je razapet bio i gdje je Vaskrsao radi nas i našega spasenja.

Na mnogaja, i mnogaja i blagaja ljeta!

 

Blaženjejši Patrijarh Jovan takođe se obratio sabranom vjernom narodu:

„Vaša Svetosti, moj vozljubljeni u Hristu brate Patrijarše srpski Irineju, Vaše Preosveštenstvo, Mitropolite crnogorski Amfilohije,

Braćo moja arhijereji i braćo sveštenici, monasi i monahinje, 

U Hristu ljubljeni naš narode,

700 5867 1 1024x682Najljepše riječi mogu da podijelim danas sa vama i da kažem: Hristos vaskrse! Moju molitvu, moj u Hristu brate Amfilohije u ime našeg vaskrslog Gospoda Isusa Hristta da čuva ovaj narod i ovu Crkvu. Danas smo sa vama u ovoj crkvi u Crnoj Gori, na poziv Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja. Danas mogu da kažem vama, Vaša Svetosti da se Antiohijska crkva i Srpska crkva grle u ovoj crkvi. I nosim vama, Vaša Svetosti, sa mojom delegacijom, mojim Episkopima i ostalim njenim članovima, ovoj eparhiji i ovom narodu koji je sačuvan od Boga, vama, moj ljubljeni brate u Hristu – ljubav vaše braće iz Antiohije.

Odnos između Antiohijske i Srpske crkve je istorijski. Otuda gdje su apostoli Hristovi prvi put upotrebili riječ hrišćani donosim vam ljubav vaše braće. Mi potvrđujemo tu ljubav i želimo da kažemo da volimo Srpsku crkvu i volimo vas mnogo. I opet vam kažem: došao sam da budem danas sa vama, na poziv Patrijarha Irineja da zajedno posvjedočimo da smo jedna Crkva, da smo, iako daleko geografski – jedna porodica u Hristu.

Sveti apostol Pavle je prošao kroz Damask i on je živio u Damasku. A ulica kuda je on prošao je ulica u kojoj je naša Patrijaršija. Takođe u Damasku, na mjestu gdje je apostol Pavle postao hrišćanin postoji manastir, Ananijina kuća. Iz Antiohije su pošli u svijet apostoli, Sveti Ignjatije Bogonosac, Jovan Zlatousti, Jovan Damaskin i mnogi drugi svetitelji i mučenici. Kao što Srpska crkva ima mnogo svetitelja i mučenika, ima takođe i naša Crkva.

Mi kad smo jutros došli ovdje u Crnu Goru, prvo smo došli u Mitropoliju gdje smo cjelivali ruku Svetog Jovana Krstitelja, Svetog Petra Cetinjskog i dio krsta našeg Gospoda. Poslije toga smo bili u manastiru Ostrogu kod Svetog Vasilija, gdje smo dobili veliki blagoslov. Sad smo došli ovdje, da budemo sa vama. U putu mi je Mitropolit Amfilohije objašnjavao gdje se sve još nalaze mošti svetitelja, i ja sam bio jako srećan. Vaša je zemlja – zemlja svetitelja, zemlja mučenika. Vaša je zemlja – zemlja pravoslavlja. A to znači da su vaši oci i praoci dali svoje živote za Hrista. I tako ste vi primili svoju tradiciju od vaših otaca i praotaca i sačuvali vjeru u vašim srcima. Tako i vi prenesite vjeru na vašu djecu, a djeca od jednog do drugog djeteta.

Danas sam mnogo srećan i radostan, Vaša Svetosti i Vaše Preosveštenstvo Mitropolite Amfilohije, zbog blagoslova da budem sa vama i ovolikim narodom. I kad u crkvi Vaskrsenja, u kojoj se nalazimo, kažemo „Hristos vaskrse“, to znači da smo mi djeca vaskrsenja. Ne plašimo se ni smrti ni mraka.Vi znate šta se dešava na Bliskom Istoku, posebno šta se dešava u Siriji, gdje je naše sjedište. Želim da potvrdim i da kažem vama da vaša braća u Antiohiji vole svoju zemlju, svoju vjeru i ne žele da izađu iz te zemlje. 

Ovi svetitelji sa ikonostasa su tu da ujedine sve nas, da budemo jedna porodica i da tako vezuju nebo i zemlju. I mi se trudimo da na ovoj zemlji svjedočimo Isusa Hrista. Mi smo jedna Crkva, i ovdje na zemlji i gore sa svetiteljima. Kad odemo u našu zemlju ja ću da prenesem vaše pozdrave. I sve što sam vidio ovdje sa vama, prenijeću vašoj braći u Antiohiji, da budu srećni i da znaju kakvu ste imali radost, da svedočimo zajedno da smo jedna porodica u našem Gospodu Isusu Hristu. Jeste, mi na Bliskom Istoku sada prolazimo kroz teško vrijeme, ali u Palestini, gdje je Gospod rođen, iz Antiohije odakle su izašli i kuda su prošli apostoli ne možemo da zaboravimo da smo mi zemlja Hristova. Mi ćemo uvijek da budemo dio te zemlje.

Mi želimo da se molite za naš narod koji sada teško živi. Naravno, mi ne zaboravljamo kako ste vi ovdje prošli, vaša zemlja, jer naša Crkva i vaša Crkva je – jedna Crkva. Crkva je ispovijedanje i svjedočenje našeg Gospoda Isusa Hrista. To je Crkva mučenika i svetitelja. Molim se Bogu u ovom mjestu, u ovoj crkvi, našem vaskrslom Gospodu i našoj Bogorodici i svetiteljima Pavlu i Petru, osnivačima naše Antiohijske crkve da blagoslove vašu eparhiju vaš narod, da čuvaju vašu djecu i vaše porodice i sve koji su prisutni i koji nisu prisutni.

Živjeli, naša braćo! Živjela Srpska crkva – Sveta Crkva!

Obilaskom hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici Patrijarsi Jovan i Irinej su završili jednodnevnu posjetu Crnoj Gori.

Rajo Vojinović/Vesna Dević

Foto: Dragan Nikolić