Кљижевници

Писци су увијек уз свој народ и Цркву

Удружење књижевника Црне Горе даје пуну подршку Српској православној цркви у борби за очување светиња и спречавању прогона њених свештеника у Црној Гори, наводи се у реаговању које је потписало близу 60 књижевника.

Реаговање Удружење књижевника Црне Горе преносимо у цјелости:

 

ПИСЦИ СУ УВИЈЕК УЗ СВОЈ НАРОД И ЦРКВУ

Удружење књижевника Црне Горе указује цјелокупној културној јавности на неспорну чињеницу да би ових дана било пожељније и сврсисходније да се говори о духовном и културном напретку ове земље и новим цивилизацијским искорацима, него да у фокусу пажње цјелокупне домаће и свјетске јавности буду немиле сцене суровог обрачуна полицијских и других безбједносних структура са свештенством и грађанима Будве, и других градова, чиме је нанесен додатни ударац угледу Црне Горе, њене културе и доброг суживота свих вјера и нација.

Нашој културној јавности добро је познато да је УКЦГ од самог свог оснивања, давне 1946. године, свим својим бићем утемељено у друштвеном и културном бићу Црне Горе, и да и самим тим има неотуђиво право на апел да се наша земља врати друштвеним и културним токовима на супротној страни од агресивних збивања у Будви и забрињавајућих слика које су обишле цио свијет.

Немиле сцене из Будве засигурно не доприносе добру Црне Горе и свих њених грађана, нити владавини права, него се  јављају као њихова директна негација. Тим прије што су дешавања у нашој држави редовно у фокусу међународне заједнице и бројних организација за људска права и слободе. УКЦГ захтијева од актуелних власти да много више поведу рачуна о демократској и културној сфери и потенцијалу Црне Горе, као могуће чланице ЕУ, јер нас гротескне слике из Будве још више удаљавају од Европе и европских демократских токова и перспектива.

Уз све ово, УКЦГ препознаје став свих добронамјерних грађана Црне Горе да спорни Закон о слободи вјероисповијести никоме није донио добра, али јесте много тога што Црну Гору неће приближити савременим народима Европе, али удаљити сигурно хоће.

Због свих недавних немилих догађаја, и чињенице да Црна Гора припада свим њеним грађанима, независно од вјере и нације, УКЦГ позива надлежне државне органе на поштовање основних људских права у складу с највишим етичким кодексом, а што својим потписима потврђују чланови УКЦГ:

 1. Новица Ђурић
 2. Милица Краљ
 3. проф. др Драган Копривица
 4. Веселин Ракчевић
 5. Перивоје Поповић
 6. Радомир Уљаревић
 7. Милутин Мићовић
 8. доц. др Будимир Алексић
 9. мр Вишња Косовић
 10. проф.др Јелица Стојановић
 11. проф.др Лидија Томић
 12. Маја Симовић
 13. Бећир Вуковић
 14. Драган Бојовић
 15. Будимир Дубак
 16. Илија Лакушић
 17. Дарко Јововић
 18. мр Милорад Дурутовић
 19. мр Александар Ћуковић
 20. мр Радоје Фемић
 21. Бојан Рајевић
 22. Миљан Николић
 23. Славојка Војиновић
 24. Љубисав Бјелић
 25. Ранко Павићевић
 26. Милица Бакрач
 27. Наод Вуковић
 28. Радмила Кнежевић
 29. Андрија Маркуш
 30. Ранко Мићановић
 31. Миленко Јовић
 32. др Станка Никач
 33. мр Слободан Чуровић
 34. Никола Ненезић
 35. Ђорђе Брујић
 36. Слободан Вучинић
 37. Гаро Брајковић
 38. Слободан Милић
 39. Тодор Живаљевић
 40. Данијела Јовановић
 41. Игор Ремс
 42. Душица Пајовић
 43. Милојка Јововић
 44. Радислав Гардашевић
 45. Божо Вучић
 46. Славица Дедић
 47. Слободан Бећо Дошљак
 48. Миладин Мики Јоксимовић
 49. Радојица Рајо Булатовић
 50. Слађана Папић
 51. Милун Осмајић
 52. Будо Гледић
 53. Војислав Караџић
 54. др Трипко Драганић
 55. Андрија Радуловић
 56. Светозар Ђуришић

(СПИСАК НИЈЕ КОНАЧАН)