Питајте свештеника

Питајте свештеника

Име: 22. 11. 2020 Pitajte svesyenika Otac Rafailo (Boljevic); Опис: Имајмо наду да ће нам Господ губитак духовних отаца надомјестити Својом љубављу и утјехом Тип: audio/mpeg

Јеромонах Рафаило (Бољевић): “Имајмо наду да ће нам Господ губитак духовних отаца надомјестити Својом љубављу и утјехом“

“Одлазак духовних отаца Патријарха Иринеја и Митрополита Амфилохија, отаца који су нас тјешили и храбрили својом љубављу, треба да надомјестимо својом љубављу, надом и вјером у Господа Бога нашега Који ће нам овај велики губитак надомјестити Својом благодаћу и утјехом.

Патријарх и Митрополит

Смрт наших ближњих увијек је изазов за нас, док након Христовог Васкрсења она нуди и велике потенцијале за све нас. Љубављу и духовним прожимањем, које смо за живота остварили са својим ближњима, ми са њима, на неки начин, пролазимо кроз двери смрти имајући могућност за духовно општење са њима. Општење је могуће и након упокојења наших ближњих само ако духовно припадамо Христу, као чланови Цркве Његове кроз здраву литургијску динамику.

Само кроз Христа ми можемо да молитвено општимо са нашим ближњима који су се упокојили у Господу и још шире-са Светима“- казао је, између осталог јеромонах Рафаило (Бољевић) игуман манастира Подмаине говорећи о одласку блаженопочивших Патријарха Иринеја и Митрополита Амфилохија као и о нашим духовним везама са душама наших ближњих након њиховог упокојења.

На почетку емисије јеромонах Рафаило (Бољевић) тумачио је Свето Јеванђеље на двадесет четврту недјељу по празнику Педесетнице у које наша Света Црква доноси причу о исцјељењу крвоточиве жене, посебно се осврнувши на значај Свете тајне причешћа која исцјељује од највеће болести душе и тијела а то је гријех. Отац Рафаило говорио је и о празнику Сабора Светог Архангела Михаила кога смо прославили јуче.

Отац Рафаило је потом одговарао на актуелна питања наших слушалаца.

Емисију духовних поука оца Рафаила топло препоручујемо за слушање на духовну корист.