Матура

Почела матура и богословски испит зрелости у Цетињској богословији

У понедељак 15. јуна 2020. године отпочела је матура и богословски испит зрелости за ученике XXIV генерације обновљене Цетињске богословије (2015-2020).

По одлуци Светог архијерејског синода Српске православне цркве, изасланик на матури и богословском испиту зрелости ове године у Цетињској богословији је протојереј-ставрофор др Ненад Тупеша, ванредни професор Православног богословског Факултета Универзитета у Источном Сарајеву “Свети Василије Острошки” у Фочи.

На почетку матуре и богословског испита зрелости, изасланик је одржао сједницу са ректором и професорима богословије, на којој је утврђен распоред испита.

Прије почетка писменог задатка изасланик Светог архијерејског синода и председник испитног одбора, протојереј-ставрофор проф. др Ненад Тупеша, у присуству испитне комисије, кандидатима је прочитао правилник о полагању писменог испита.

Ове године Свети архијерејски синод Српске православне цркве, на својој сједници одржаној 21. маја, одредио је за писмени завршни богословски испит, који ће ученици петог разреда богословија Српске Православне Цркве полагати у јунском испитном року школске 2019/2020. године, одредио је следеће теме:

1. Тако да се светли светлост ваша пред људима, да виде ваша добра дела и прославе Оца вашега који је на небесима (ср. Мт. 5, 16).

2. Брак нека буде у свему частан и постеља брачна чиста (ср. Јев. 13, 4).

3. Стогодишњица уједињења покрајинских цркава и васпостављања Патријаршије Српске.

Изради писменог дијела испита који је трајао четири сата приступило је десет кандидата.

Наредних дана ученици ће полагати усмени дио матурских испита из предмета: Светог писма Старог и Новог завјета, Догматике, Етике, Историје Српске цркве, Историје хришћанске Цркве, Црквеног појања са типиком, Литургике, Црквеног и брачног права.

Александар Вујовић, професор Богословије Светог Петра Цетињског