Mitropolit

Počeo trodnevni post za iscjeljenje od bratomržnje i za umnoženje bratske ljubavi

Danas je počeo trodnevni post ( 12 -14. juna) za iscjeljenje od bratomržnje i za umnoženje bratske ljubavi, kojim će se vjerni pripremiti za Sveto pričešće na Trojičindanskom saboru za odbranu vjere i svetinja Božijih, koji će se održati 15. juna u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Mitropolija crnogorsko-primorska u saglasju sa ostalim episkopijama iz Crne Gore pozvala je svoje sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod na ovaj naročiti post pred Trojičindanski sabor koji se održava sa namjerom da se pokaže liturgijsko jedinstvo vjernog naroda Crne Gore povodom nedavno usvojenog Predloga zakona o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica iza koga se krije pokušaj otimanja pravoslavnih svetinja od naše Crkve.

Sabor će se održati u subotu, 15. juna, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a započeće Svetom liturgijom u 9 časova, koju će saborno služiti pravoslavni episkopi Crne Gore sa sveštenstvom i vjernim narodom. Nakon Svete liturgije u 11 časova sa platoa Sabornog hrama biće upućena zajednička poruka svim vjernima, crnogorskim vlastima, međunarodnoj zajednici i sveukupnoj javnosti za odbranu naše vjere i svetinja, u duhu mira i ljubavi i uzajamnog poštovanja.

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhije budimljansko-nikšićka, zahumsko-hercegovačka i mileševska pozivaju pravoslavne vjernike Crne Gore da dođu i učestvuju u ovom crkveno-liturgijskom sabranju, čiji je povod svenarodna proslava Boga ljubavi otkrivenog na Trojični dan, na spasenje i prosvećenje svega roda  ljudskog, kao i priziv na bratsku ljubav i slogu i pomirenje u raspolućenoj Crnoj Gori.

Pravoslavne eparhije u Crnoj Gori pozvale su sve arhijereje, sveštenike, monahe, monahinje i vjernike iz okruženja i vascijelog pravoslavnog svijeta, kao i sve ljude dobre volje, da ih podrže svojim molitvama za očuvanje slobode vjere i pravde i vjekovnih prava Crkve, njenih svetinja i imovine u Crnoj Gori.

Vesna Dević