Podgorica Otac Ilarion

Podgorica: Litije su već pobijedile, jer je ljepota jača od rugla i ona će spasiti svijet

Ime: 17.01.2010 Otac Ilario Lupulovic litija Podgorica; Opis: Litije su već pobijedile, jer je ljepota jača od rugla i ona će spasiti svijet Tip: audio/mpeg

I sinoćnji molitveni hod za odbranu svetinja, vjere i slobode, sabrao je više hiljada Podgoričana koji su i večeras jasno i glasno podigli svoj glas protiv neustavnog i diskriminatornog zakona, poručujući da će svoju Crkvu i dostojanstvo braniti i u protestima istrajati sve do povlačenja ovog po mnogo čemu spornog zakona.

Nakon odsluženog molebna u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, litiju sveštenstva i vjernog naroda ulicama Podgorice predvodio je arhimandrit Ilarion (Lupulović), iguman manastira Draganac sa KiM, arhijerejski zamjenik Episkopa raško-prizrenskog g. Teodosija, sa dečanskim monasima.

Po povratku ispred Sabornog hrama otac Ilarion je obraćajući se okupljenima, prenio blagoslove vladike Teodosija, sveštenstva, monaštva, vjernog naroda KiM i Svetoga kralja Stefana Dečanskog, čija se molitva, kako je rekao, spaja zajedno sa molitvama Svetoga Vasilija Ostroškog i Svetoga Petra Cetinjskoga, sa molitvama Svetoga Save i svih svetih koji predvođeni Majkom Božijom, vode ovu litiju u vječnu slavu:

Zato vam hvala što ste me udostojili da se priključim vašoj litiji koja vodi u nebeski Jerusalim, a slika nebeskog Jerusalima jeste ovaj hram, jedan od najljepših u hrišćanskom svijetu danas. Ova Crkva je kosovska Crkva koja nije sazdana samo od kamena, već od čiste svile i skerleta. To je ona Crkva gdje se pričešćuje vojska Lazareva koja se sprema za vječni život.“

Na kraju molitvenog sabranja protojerej Mirčeta Šljivančanin je najavio da će Visokopreosvećni Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije u nedjelju, na Bogojavljenje, služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u 8 časova, a u 10:30 časova će predvoditi litiju do Nemanjinog grada, gdje će biti održano tradicionalno plivanje za Časni krst, a potom saborno krštenje.