7

Pomen na grobu profesora Predraga Vukića

Ime: 02. 09. 2020 otac radmilo cizmovic pomen pedji vukicu; Opis: Pomen na grobu profesora Predraga Vukića Tip: audio/mpeg

U utorak 1. septembra 2020. godine, na praznik Svetog mučenika Andreja Stratilata, na manastirskom groblju u Donjem manastiru Ostrogu, paroh pješivački protojerej Radmio Čizmović, odslužio je pomen za pokoj duše blaženopočivšeg istoričara profesora Predraga Vukića, koji je sahranjen na manastirskom groblju u ostroškoj svetinji.

U kratkoj nadgrobnoj besjedi, sjećajući se lika i djela ovog plemenitog Srbina, čovjeka koji je čitav svoj život ugradio u obnovi istorijskog pamćenja istinske Crne Gore i njenog nasleđa, koji se borio za istinu i pravdu, protojerej Radmio Čizmović je podsjetio na nekolike vrline koje su krasile pokojnog Predraga Vukića.

“U slavu Boga živoga, skupismo se danas da održimo jednu molitvu za našeg brata Predraga i da dođemo i čestitamo slobodu koju je toliko iščekivao i za koju se svesrdno borio ovde kod nas u Crnoj Gori”, rekao je između ostalog prota Radmilo.

“Naš brat Predrag osim što je nosilac ordena Svetog Save, sjećam se često kad je dolazio ovdje, uvijek je govorio, imate li dva evra, tri evra, i tako je skupljao novac za zvona i za obnovu svetinja po čitavoj našoj Crnoj Gori, Kosovu i Metohiji i svuda gde je bilo potrebno.

Imao je veliku ljubav i prema Bogu i prema ljudima. On nije bio od ovoga svijeta i nije bio za ovaj svijet. A mi znamo kao što kaže Bled Paskal, da je čovjek trska koja misli. I zbilja, mi smo ovde trenutno na ovoj zemlji. Došli smo ovdje da pomenemo našega brata i ja osjećam i vidim da se on raduje u Nebeskom Jerusalimu, da se raduje pobjedi pravde, istine, za ono što je davao i za što se borio čitavog svog života.

Pokoj duši našem bratu Peđi, a svim njegovim prijateljima i svim njegovim bližnjim da Gospod podari milost, život, zdravlje, spasenje, napredak.

Peđa, brate naš, srećna sloboda, Hristos vaskrse”, završio je svoju besjedu o. Radmilo.

Posle pomena prijatelji i kolege pokojnog Predraga Vukića, podsjetili su se na njegov plemeniti i čestiti lik, govoreći o njemu u manastirskoj gostoprimnici, zajedno sa namjesnikom Ostroškog manastira protosinđelom Sergijem.

Aleksandar Vujović