Mar 2021 Predjeosvecena Liturgija I Pomen Nato Zrtvama U Niksicu

Pomen žrtvama NATO agresije u Nikšiću Da se konačno sazna puna istina o ratnim dešavanjima i žrtvama čijim se sjenima danas klanjamo

Ime: 24.03.2021 Blazo Djurovic; Opis: Pomen žrtvama NATO agresije u Nikšiću Tip: audio/mpeg

U Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, u srijedu 24. marta 2021. na praznik Svetog Sofronija Jerusalimskog, služena je Liturgija pređeosvećenih darova, nakon čega je, po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Episkopa budimljansko-nikšićkog i administratora Mitropolije crnogorsko-primorske G. Joanikija, odslužen pomen za sve stradale tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Liturgijom je načalstvovao protojerej Miodrag Todorović uz sasluženje protođakona Konstantina Dojića.

Nakon svete službe Božje, odslužen je pomen nevinim žrtvama, stradalim tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, koje je trajalo od 24. marta do 10. juna 1999.

 

Položeni vijenci kod spomenika na trgu Šaka Petrovića

Pomen žrtvama NATO agresije u NikšićuPočast vojnicima i nevino stradalim civilima tokom NATO agresije odalo je Udruženje boraca ratova od 1990. Nikšića. Skup je, kao i prethodnih godina, održan kod spomenika, podignutom u čast pripadnika tzv. Nikšićko-šavničke grupe i onih koji su kao pripadnici rezervnog sastava policije i Vojske SR Jugoslavije, svoje živote položili u ratovima od 1990. na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Kosova i Metohije.

Odavanju pošte i polaganju vijenaca prisustvovalo je rukovodstvo Udruženja, članovi porodica i predstavnici nekoliko političkih partija.

U dopisu medijima, koje u ime Udruženja boraca ratova od 1990. Nikšića potpisuje Blažo Đurković, navodi se da se ovo Udruženje i poslije trideset godina od početka građanskog rata i razbijanja ondašnje Jugoslavije, sa ponosom i pijetetom sjeća i odaje poštu palim saborcima.

„Poštujući propisane mjere za suzbijanje pandemije, Udruženje je odustalo od tradicionalnog okupljanja građana Nikšića i poštovalaca žrtava, čija imena će zauvijek sijati sa ovog spomen obilježja“.

„Srećna je zemlja koja ima sinove da za nju polože živote u datom času, pa zato svaka zemlja cijeni svoje žrtve i junake. Nesrećna je zemlja koja se odriče svojih najboljih sinova i časnih žrtava, koja čini sve da one odu u zaborav i još dodatno „obrukane“ lažima i uvredama“, ocijenio je Đurković.

Pomen žrtvama NATO agresije u Nikšiću 2

On je izrazio nadu da će se sa demokratskim promjenama u Crnoj Gori otvoriti mogućnost da se, kako je kazao, konačno, spozna puna istina o ratnim dešavanjima i žrtvama, čijim se sjenima klanjaju svi pravdoljubivi građani Nikšića i Crne Gore.

„Ovo Udruženje nema drugi cilj, niti smisao postojanja sem da se bori i izbori za pravdu, da se svaki vojnik koji se odazvao pozivu otadžbine osjeća ponosno i poštovanim, a posebno porodice i rodbina palih boraca i junaka“.

„Pravdu, istinu i slobodu niko ne donosi, niti traju vječno, za njih se mora uvijek i iznova boriti. Samo čast i bruka žive dovijeka, naši pali drugovi izabraše čast, a bruka ostaje onima koji će se lako prepoznati“.

„Godine i decenije promiču, talas vremena odnosi nas obične smrtnike, a naši saborci svojom časnom i viteškom žrtvom ostaju besmrtni“, poručuje se na kraju teksta Udruženja boraca, čiji potpisnik je Blažo Đurković.

Tokom 79 dana vazdušnih akcija, stradalo je oko 2.500 ljudi. Prva žrtva NATO agresije u Crnoj Gori bio je mladi regrut iz Beograda u danilovgradskoj kasarni, nakon čega slijedi još 48 nevinih života, koje simbolišu anđeli iz Murina.

Izvor: Eparhija budimljansko-nikšićka