Sinjajevina

Посјета чуварима Сињавине

На празник светог великомученика Димитрија Солунског, 08.11.2020. године, протојереј Жељко Ћалић, парох даниловградски, заједно са члановима Православног братства Свети Арсеније из Даниловграда, посјетио је заштитнике планине Сињајевине, који већ скоро мјесец дана непрекидно бораве на овој благословеној планини, борећи против претварање овог чуда природе Божје у војни полигон.

Том приликом, отац Жељко је извршио освећење крста постављеног на локалитету Маргита, гдје се налази логор чувара Сињајевине, након чега је одслужен помен блаженопочившем оцу и митрополиту нашем Амфилохију. Крст са натписом “Сињавина неће бити поље мина” дар је господина Новака Томовића, који је такође један од чувара Сињајевине.

Након освећења и помена, окупљенима се обратио обратио бесједом отац Жељко, који је истакао да народ који је устао у заштиту Сињајевине врши благословено дјело, јер је сва твар светиња Божја, а коју су појединци жељели да претворе у мјесто коришћења оружја, које је увијек средство убијања ближњих. У том смислу, упоредио је покушај претварања камена Сињајевине у камен братоубиства, онај камен којим је Каин убио Авеља. Отац Жељко је споменуо да је Сињајевина простор освештан крвљу јунака који су ову планину ослобађали од турског окупатора и који почивају покрај храма светог Василија Острошког – цркве Ружице, која се такође налази на овој гори Божијој, а борба за очување Сињајевине је на светом трагу ових хероја и наатавак је светих литија. Такође, отац Жељко је поменуо љубав коју је гајио блаженопочивши митрополит Амфилохије према Сињајевини, посјећујући је редовно на дан Илинданског сабора, и који је спјевао пјесму посвећену овој планини.

Потом је одржан збор чувара Сињајевине, на којем се присутнима обратио отац Жељко ријечима: “И ова планина је светиња, а ви који сте овдје седмицама поднијели сте велику жртву да је сачувате и одбраните да она заиста не постане поље мина. Долази зима и мора се ријешити ово питање, зато је потпуно оправдан ваш захтјев да, ако се Влада конституише у уторак, министар одбране одмах у сриједу дође овдје и саопшти вам да је поништена одлука о претварању Сињајевине у војни полигон. То је његова обавеза, јер мора служити народу”.

Чувари Сињајевине поручили су представницима политичлих партија и лидерима побједничких коалиција да их очекују на Маргити, али да остану најмање 24 сата.
“Онај ко крене ка нама на пола сата или сат, више није добродошао, јер је лако давати подршку на тај начин. Њихова је обавеза, као представника народа, да буду са народом. Ноћи су овдје хладне, а ми смо их 23 провели у шаторима, зато нека дођу да преспавају овдје па да видимо хоће ли након тога брже доносити одлуке”, поручили су чувари Сињајевине.

На збору је договорено и да, док се не повуче одлука, да они који гравитирају Сињајевини, катуњани и еко-активисти, организују страже, на којима ће се смјењивати.

Иван Булатовић