Donja Gorica

Poslije 70 godina oglasilo se zvono Sabornog hrama Podgorice u Donjoj Gorici

Ime: 29.07.2018Mitropolit Donja Gorica; Opis: Poslije 70 godina oglasilo se zvono Sabornog hrama Podgorice u Donjoj Gorici Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepsikop cetinjski Mitrpopolit crnogorsko primorski g. Amfilohije sa Njegovim preosveštenstvom Episkopom dioklijskim g. Metodijom služili su Svetu arhijerejsku liturgiju i osveštali Hram Svetih mučenika Kirika i Julite u Donjoj Gorici u Podgorici.

Arhipastirskim slovom obratio se Visokopreosvećeni Mitropolit koji je podsjetio na Riječi Gopodnje da će na apostolu Petru, koji ispovjedio Hrista Ti si Sin Boga živoga, sagraditi Crkvu koju vrata pakla neće nadvladati:

Arhiepiskop cetinjski je blagoslovio priložnike i sve koji su pomogli da se ovaj hram obnovi i naglasio da je danas na osvećenju i Episkop dioklijski Metodije koji ovdje služi svoje prve arhijerejske Liturgije sa titulom drevnog episkopa koji je ovdje od trećeg- četvrtog vijeka.

Naglasio je da se preko titule Episkopa dioklijskog obnavlja Crkva koja je ovdje utemeljena od drevnih apostola u kojoj je bio Sveti Jovan Vladimir i mnogi drugi koji su u drevnoj Diokliji služili kroz vjekove sve do Sv. Simeona Mirotočivoga i Sv. Save koji su to sveto sjeme Božije umnožili prije 800 godina osnivanjem Zetske mitropolije, današnje Mitropolije crnogorsko primorske.

Nakon što je osveštan i prelomljen slavski kolač Mitropolit je podsjetio da je poslije 70 godina prvi put zvonilo zvono na ovom Sabornom hramu grada Podgorice, koji je velika svetinja podignuta prije Nemanjića, za vrijeme Vizantije.

Skup je blagoslovio i vladika Metodije koji je zablagodario prvo Gospodu koji je omogućio da se ovi hramovi ponovo obnavljaju i rađaju u skladu sa obnavljanjem i probraženjem naših duša:

Tumačeći današnje Jevanđelje, Episkop dioklijski je rekao da nam je Gospod ukazao da propadamo u more ideologija kada se uplašimo talasa ovoga svijeta koji navaljuju na nas i našu barku i kada sklonimo pogled sa Hrista, kao što je to uradio i apostol Petar.

Zajedničarenje je nastavljeno za trpezom ljubavi uz program koji su priredila djeca sa vjeronauke pri hramu u Donjoj Gorici. Domaćin slave za naredne godine je bratstvo Mugoša na čelu sa Igorom kumom slave.