Vladika Teodosije Rasko Prizrenski

Poziv za ostanak i opstanak na Kosovu i Metohiji

Ime: 23.10.2018 ZADUZBINE KOSOVA I METOHIJE-MATICA SRPSKA NOVI SAD; Opis: Poziv za ostanak i opstanak na Kosovu i Metohiji Tip: audio/mpeg

Vladika Teodosije: „Živimo Kosovo i Metohiju i čuvamo zavet svetog kneza Lazara”

 

Novi SadVaskrsla Srpska pravoslavna bogoslovija Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu pruža nam pregršt svoje radosti u trenutku kada su sve oči našeg naroda uperene u Kosovo i Metohiju. Naši junaci – učenici Prizrenske bogoslovije, čuvaju Zavet srpskog naroda kroz pesme sa Kosova i Metohije, koje ne samo da snimaju nego i svakodnevno pevaju.Oj Kosovo, KosovoUdade se JagodoGusta mi magla padnalaOj golube – najlepše pesme sa Kosova i Metohije odjekivale su Srpskim narodnim pozorištem u nedelju, 21. oktobra 2018. godine. Predstavljen je novi kompakt disk pod naslovom Slavni grade, hora i orkestra učenika Bogoslovije Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski g. Teodosije došao je u Novi Sad da zajedno sa učenicima Prizrenske bogoslovije posvedoči da je Crkva nepokolebiva na pučini mora ovoga sveta.  Svi mi koji smo danas na Kosovu i Metohiji, mi živimo naše Kosovo, čuvamo Zavet svetog kneza Lazara, jer znamo da samo dok budemo sačuvali njegov Zavet, dotle ćemo mi postojati, naveo je Episkop raško-prizrenski g. Teodosije.

Monografija Zadužbine Kosova i Metohije predstavljena je u Matici srpskoj u Novom Sadu, u ponedeljak, 22. oktobra 2018. godine. O delu koje svedoči želju i trud naše generacije da sačuva vekovne svetinje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, govorili su Njegovo Preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski g. Teodosije, profesor Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, gospođa Valentina Pitulić, profesor u Prizrenskoj bogosloviji, protoprezviter-stavrofor Velibor Džomić i mr Živojin Rakočević.

Vladika Teodosije je otvoreno rekao da je Kosovo i Metohija, voljom moćnika ovoga sveta, teritorija koja je privremeno zaposednuta i izdvojena iz ustavno-pravnog poretka Srbije.

Profesor Stanić je mišljenja da bi naš mirnodopski projekat odbrane Kosova i Metohije mogao da uključi i predlog da svaki punoletni građanin Srbije, bar jednom godišnje, dođe u Staru Srbiju.

O knjizi Zadužbine Kosova i Metohije govorila je gospođa Valentina Pitulić, koja je istakla da je ovo delo od velikog značaja kao svedočanstvo o materijalnom i o duhovnom kontinuitetu Srba.

Protoprezviter-stavrofor Velibor Džomić je pohvalio trud Matice srpske da osnuje Kosovskometohijski odbor. Svaka podela podrazumeva, pored ostalog, i neminovno priznanje neke i nekakve anti ili nesrpske države na tom prostoru, nego i odricanje od Pećke Patrijaršije, Gračanice, Visokih Dečana, Deviča, Zočišta, i drugih naših svetinja i gradova. Zadužbine Kosova i Metohije jasno i nedvosmisleno pokazuju da je ne samo nedopustiva nego i nemoguća podela Kosova i Metohije o kojoj se sve više i sa važnih adresa ovih dana i godina govori, naveo je otac Velibor.

Gospodin Živojin Rakočević kaže da je u Matici srpskoj danas reč o knjizi zaveta. A zavet se protivi i suprotstavljen je svakom razdvajanju, podeli, razgraničenju, pomeranju i seobi, naveo je g. Rakočević.

U umetničkom delu programa učestvovao je hor učenika Bogoslovije Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu.

Knjiga Zadužbine Kosova i Metohije je tvrdog poveza, u boji, na više od 1.100 stranica, ilustrovana mnoštvom reprodukcija značajnih istorijskih ličnosti, manastira, crkava, fresaka, ikona, kao i fotografijama predela: kosovskih plodnih oranica, žitnih polja i metohijskih vinograda. Novo izdanje na srpskom jeziku sadržajno prati englesko izdanje Zadužbina Kosova i Metohije (The Christian Heritage of Kosovo and Metohija: The Spiritual, Historical, and Aesthetic Heart of the Serbian People, 2014.) i srpsko iz 1987. godine. Predgovor blaženopočivšeg patrijarha Pavla, koji je i blagoslovio izdanje, daje knjizi poseban pečat, pa i ovom novom izdanju. U knjizi važno mesto zauzima i Memorandum Svetog Arhijerejskog Sabora o Kosovu i Metohiji.

Odmah posle predstavljanja knjige, u foajeu Matice srpske, Episkop Teodosije je otvorio izložbu Od Metohije do Vaskrsenja, autora Olivere Radić iz Orahovca. Gospođa Radić, inače profesor u Gimnaziji u Orahovcu, kaže da su ove fotografije pozivnica da svi dođu u Orahovac, Veliku Hoču, Zočište, i da upoznaju ljude koji su tu ostali da žive. Da čuju njihove priče o ratu, odbrani, gubitku najmilijih, o traganju za kidnapovanim rođacima, o porušenim grobovima, zapaljenoj kući, o usamljenosti, neizvesnosti, ali i jakoj želji da se ostane i opstane na tom prostoru, navela je autorka postavke. Izložba Od Metohije do Vaskrsenja će biti dostupna javnosti do 26. oktobra u Matici srpskoj.

Na tonskom zapisu besjeda blagodarimo Radiju “Beseda” i internet sajtu Bačke Eparhije.