Храм Подгорица

Правни савјет МЦП: Противзаконито кршење права на слободу окупљања

ПРАВНИ САВЈЕТ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

”Противзаконито кршење права на слободу окупљања”

17. јун 2020. године

 

Правни савјет Митрополије указује да Министарство здравља својом Наредбом драстично крши Уставом и законом загарантовано право грађана на слободу окупљања. Евидентно је да се то чини искључиво ради спрјечавања грађана и православних вјерника да на мирним и достојанственим литијама исказују свој протест против дискриминаторних и неуставних одредби Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница.

Подсјећамо јавност да је Министарство здравља прво донијело Наредбу о проглашавању престанка заразне болести COVID-19, али је потом на апсурдан начин прописала максималан број од 200 присутних лица на јавним окупљањима. На тај начин је и даље остала на снази забрана окупљања свим осталим грађанима Црне Горе, чиме су драстично повријеђена њихова права.

Министарство здравља директно крши Закон о заштити становништва од заразних болести на који се позивало приликом доношења и измјена дискриминаторне Наредбе за предузимање привремених мјера за спрјечвање преношења новог коронавируса од 1. јуна 2020. године. Министарство, по Закону о заштити становништва од заразних болести, има овлашћење да, у случају ванредне ситуације, у потпуности забрани сва јавна окупљања (али не и вјерске обреде). То је оно и учинило Наредбом од 13. марта 2020. године. Међутим, када је режим одлучио да, након три мјесеца, ублажи бројне забране из Наредбе, Министарство здравља је прекорачило своја законска овлашћења и из политичких разлога је суштински задржало на снази забрану јавних окупљања тако што је само најмањем броју лица (200 грађана) признало уставно и законско право на слободу окупљања.

Министарство здравља нема право да подзаконским актима проширује и мијења законске норме. Биће кривичног дјела „непоступањe по здравственим прописама за сузбијање заразних болести“ из члана 287 Кривичног законика, је конкретизовано и коначно одређено одредбом из Закона о заштити становништва од заразних болести. У члановима 54 и 55 Закона је прецизно прописано да поједина права и активности могу бити „забрањене или ограничене“ док „окупљање на јавним мјестима“ може бити забрањено за сва лица, али не и дозвољено само за 200 грађана. У оваквим ситуацијама, јавних окупљања у вријеме заразе или има или нема, а никако није дозвољено да их мало има, а мало више да их нема. Ово увиђа не само стручна него и најшира јавност, јер је здравом разуму необјашњиво и у демократском друштву неприхватљиво да је проглашен крај епидемије, а да неуставне забране јавних окупљања важе само због литија.

Посебно указујемо да је добро позната обавеза државних органа да свако ограничење основних људских права и слобода мора бити стриктно прописано и уско тумачено.

У члану 24 Устава Црне Горе је прописано да се загарантована људска права и слободе могу ограничити „само законом“, а не никаквим наредбама министарства и да се ограничења „не смију уводити у друге сврхе осим оних ради којих су прописана“. Јавност подсјећамо и на одредбу из члана 10 Устава Црне Горе којом је прописано да је ”у Црној Гори слободно све што Уставом и законом није забрањено” и да је ”свако обавезан да се придржава Устава и закона”. Уставом нису забрањене литије, а законом нису ограничене, јер су то мирна и достојанствена јавна окупљања грађана. Из тих разлога је незаконита и у правном систему је неважећа наредба Министарства здравља којом су, на непосредно дискриминаторан начин и у политичке сврхе, јавна окупљена дозвољена за само 200 грађана.

Из напријед наведеног је јасно да ће Управа полиције прекршити Устав Црне Горе, Закон о јавним окупљањима и јавним приредбама, Закон о јавном реду и миру и Закон о безбједности саобраћаја уколико због ове неуставне и противзаконите Наредбе Министарства здравља не буде ”обезбјеђивала” мирне литије у црногорским градовима на исти начин као што је то и прије епидемије чинила. Управа полиције и Државно тужилаштво, након установљене судске праксе претходних дана, немају право да приводе и притварају свештенике због организовања литија као мирних јавних окупљања у складу са Уставом и законима Црне Горе.