Cetinjski manastir

Sedište crnogorskih mitropolita u poslednjih 500 godina. U manastirskom hramu Roždestva Presvete Bogorodice čuvaju se mošti Svetog Petra Cetinjskog, ruka Svetog Jovana Krstitelja, Čestica Časnog Krsta Gospodnjeg.

Pravni savjet Mitropolije: Predmet ”Crkva Svetog Đorđa i ostali” iz 2005. godine nije u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti

Ime: 10.04.2020. SAOPSTENJE PRAVNOG SAVJETA MCP; Opis: Saopštenje za javnost Pravnog savjeta MCP Tip: audio/mpeg

Pravni savjet Mitropolije Crnogorsko-Primorske

Saopštenje za javnost

10. april 2020. godine

 

Pravni savjet Mitropolije Crnogorsko-Primorske nije primio otpravak presude Evropskog suda u Strazburu u predmetu ”Crkva Svetog Đorđa i ostali” po predstavci koja je podnijeta 2005. godine. Iz tog razloga, Pravni savjet nije u mogućnosti da u ovom trenutku komentariše sadržaj presude.

Posebno ukazujemo da ovaj predmet nema nikakve veze sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica iz 2019. godine, jer je riječ o sudskom predmetu iz 2005. godine. U pitanju je identičan predmet kao i u slučaju ”Eparhija Budimljansko-Nikšićka i ostali”, koji, takođe, nije imao nikakve veze sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

Evidentno je da je ova vijest medijima dostavljena iz Podgorice, a ne iz Strazbura i to od strane Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom. Zapanjujući su pokušaji da se ovaj predmet putem medija, protivno zdravoj logici i elementarnoj pristojnosti, dovede u vezu sa statusom Svetinja Crkve Božje i novim zakonom. Predmet razmatranja u ovom predmetu uopšte nisu bile Svetinje i crkvena imovina koji su u svojini Mitropolije Crnogorsko-Primorske nego imovina koja je Crkvi oduzeta poslije Drugog svjetskog rata od strane komunističkog režima, a čiji je povraćaj zahtijevan po Zakonu o restituciji iz 2002. godine i čija je primjena opstruisana od strane crnogorskog režima na diskriminatoran način prema Crkvi i vjerskim zajednicama.

Pitanje restitucije imovine koja je Crkvi i vjerskim zajednicama nepravedno i bespravno oduzeta poslije Drugog svjetskog rata nije zatvoreno presudama Suda u Strazburu. Podsjećamo javnost da su Crkva i vjerske zajednice i dalje diskriminisane po ovom pitanju, jer su jedini subjekti kojima se onemogućava da, na isti način kao i ostali, ostvare svoje pravo na restituciju oduzete imovine.

Neodgovorno je da se obmanjuje javnost na najprizemniji način putem očiglednih falsifikata. Ne damo Svetinje!