Avg 2020 Preobrazenje U Trebinju 1

Praznično večernje i svečana litija u Trebinju

Ime: 20.08. 2020. Vladika Joanikije besjeda u Trebinju; Opis: Praznično večernje i svečana litija u Trebinju Tip: audio/mpeg

Večernjim bogosluženjem i litijom ulicama grada blistajuća svjetlost Tavorske gore obasjala je i ove godine ulice, zgrade, mostove, trgove i sve žitelje Trebinja, koji proslavljaju svoju Slavu.

 

Avg 2020 Preobrazenje U Trebinju 9Večernju molitvu u porti Preobraženjskog hrama predvodio je Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, sa Episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Dimitrijem i umirovljenim Episkopom Atanasijem i sveštenstvom ovih eparhija.

Sveštena nit praznične litije provukla se zatim kroz sam grad noseći svoje najdragocijenije relikvije, prinoseći mirisni kad i upućujući molitve Gospodu, kličući: Preobrazio si se na gori, Hriste Bože, pokazavši učenicima Svojim slavu Svoju, koliko su mogli da podnesu. Neka zasija i nama grešnima Tvoja večna svetlost, molitvama presvete Bogorodice, Davaoče Svetlosti, slava Tebi!

Na glavnom gradskom platou – Trgu Slobode, odlužen je i pomen svim upokojenim žiteljima i borcima za slobodu grada, nakon čega su pozdravne riječi uputili episkopi Joanikije i Dimitrije.