Avg 2020 Preobrazenje U Trebinju 1

Празнично вечерње и свечана литија у Требињу

Име: 20.08. 2020. Vladika Joanikije besjeda u Trebinju; Опис: Празнично вечерње и свечана литија у Требињу Тип: audio/mpeg

Вечерњим богослужењем и литијом улицама града блистајућа свјетлост Tаворске горе обасјала је и ове године улице, зграде, мостове, тргове и све житеље Требиња, који прослављају своју Славу.

 

Avg 2020 Preobrazenje U Trebinju 9Вечерњу молитву у порти Преображењског храма предводио је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, са Епископом захумско-херцеговачким и приморским Димитријем и умировљеним Епископом Атанасијем и свештенством ових епархија.

Свештена нит празничне литије провукла се затим кроз сам град носећи своје најдрагоцијеније реликвије, приносећи мирисни кад и упућујући молитве Господу, кличући: Преобразио си се на гори, Христе Боже, показавши ученицима Својим славу Своју, колико су могли да поднесу. Нека засија и нама грешнима Твоја вечна светлост, молитвама пресвете Богородице, Даваоче Светлости, слава Теби!

На главном градском платоу – Тргу Слободе, одлужен је и помен свим упокојеним житељима и борцима за слободу града, након чега су поздравне ријечи упутили епископи Јоаникије и Димитрије.