Aрхимандрит Данило (Трпчевски)

Празник Иконе Богородице Тројеручице прослављен у Ђурђевим Ступовима

Име: 25. 07. 2021 Otac Danilo Stupovi; Опис: Aрхимандрит Данило (Трпчевски) Тип: audio/mpeg

Празник Иконе Пресвете Богородице Тројеручице молитвено је прослављен у катедралном манастиру Епархије будимљанско-никшићке, Ђурђевим Ступовима, гдје је, у пету недјељу по Духовима, 25. јула 2021. служена света Литургија.

Jul 2021 Liturgija U Djurdjevim Stupovima 14Сабраном вјерном народу, велики и дивни празник честитао је архимандрит Данило (Трпчевски), игуман манастира Ђурђеви Ступови, који је навео да кад празнујемо празник икона Божјих, празник иконе Пресвете Богородице, ми празнујемо саму Богородицу, Мајку Господа нашег Исуса Христа.

„Да, најприје, изразим благодарност Владици Јоаникију и архимандриту Методију, игуману царске лавре хиландарске, што су дозволили да у Црној Гори буде копија хиландарске иконе Мајке Божје Тројеручице. То не дају свакоме, али ономе коме дају не значи да смо најбољи, него можда да нам је то најпотребније. Велика благодарност и слузи Божјем Милошу и Достани Пантовић из Чикага, који су ову икону приложили за здравље и спасење, и за покој душе њиховог сина Томислава, за спасење ове свештене обитељи и житеља овог града“.

Ова икона, по ријечима архимандрита Данила, је једна од најљепших и најоригиналнијих израда, по величини и љепоти, Хиландарске иконе Тројеручице.

„Треба да знамо је да није довољно да се само икона цјелива и да се Богородици обраћамо за ово или оно, него треба да јој се, увијек, молимо, а Она ће нам дати шта нам треба за овоземљски живот и измолиће код Господа за нас живот вјечни, ако јој се молимо“.
„Свака икона на којој су насликани Свеци, нарочито, иконе Богородице, имају дејство чудотворно, али то зависи од наших молитава. Ова икона је украс овог града и Црне Горе, јер је јединствена, прелијепа. Благодаримо и оцу Евстатију који се, такође, потрудио да она буде израђена и да служи свима нама на здравље и спасење“, казао је о. Данило.

Додао је да све бриге треба да предамо Пресветој Богородици, Мајци Господа нашег Исуса Христа и Мајци свих хришћана.
„Она је утјеха у свим жалостима и губицима, Она је нада онима који немају никакву наду на спасење и живот вјечни. Она је радост тужних, Она је спасење грешних, јер Њена молитва Господу може много да учини“.

„Нека је срећан празник, нека је срећан имендан јерођакону Михаилу, који данас прославља свог небеског заштитника Преподобног Михаила Малеина; увијек треба да славимо, али треба и да знамо да није довољно само да славимо. И у слављу,  и у невољи, и у тузи морамо да се молимо Богу, Пресветој Богородици и светитељима да нам помогну, јер без њих не можемо ништа да учинимо на земљи“, поучавао је архимандрит Данило.

Поводом празника Иконе Пресвете Богородице Тројеручице хиландарске, чија копија се, на благослов и радост вјерног народа, од 2018. године, налази у манастиру Ђурђеви Ступови, литија вјерног народа трократно је опходила храм.

Благосиљан је славски колач и жито поводом имендана јеромонаха Михаила (Пајовића), сабрата Манастира.

Литургијском сабрању и прослављању празника Иконе Пресвете Богородице Тројеручице присуствовао је Милош Пантовић са супругом Достаном, из Чикага, приложници ове дивне иконе.