Arhijerejska Liturgija Na Sveta Tri Jerarha

Празник Света Три Јерарха молитвено прослављен у манастиру Мајсторовина

Име: 12.02.2021 Vladika Joanikije besjeda Majstorovina; Опис: Празник Света Три Јерарха молитвено прослављен у манастиру Мајсторовина Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Г. Јоаникије служио је, на празник Света Три Јерарха, у петак 12. фебруара 2021. Свету Архијерејску Литургију, у манастиру Мајсторовина.

 

Сабранима се ријечју архипастирске бесједе обратио Преосвећени Епископ Јоаникије, тумачећи ријечи: Ви сте свјетлост свијету, које је Господ Исус Христос упутио својим апостолима и ученицима.

По нашем учењу Једини који је Свјетлост истинска и Извор свјетлости је Господ.  Управо Исуса Христа су древни пророци назначили као Сунце правде, као истинску свјетлост. Ово треба схватити да су Свети апостоли свјетлост свијету по дару Божјем, а то се види и из ријечи које смо данас прочитали, када Господ наставља  и каже: Не ужиже се свијећа да се метне под суд, него да се постави на мјесто одакле ће свијетлити свима у кући. Апостоли Господњи и сви који су њих наслиједили, и сви хришћани, могу да буду и да постану свјетлост, да свијетле својим животом овом свијету, зато што Сунце правде као Извор свјетлости њих обасјава и они могу да приме ту свјетлост“, казао је Владика.