Otac Nikita

Praznik Svetog kralja Stefana Dečanskog molitveno proslavljen u manastiru Ostrogu

Ime: 24.11. 2019 Otac Nikita Ostrog; Opis: Praznik Svetog kralja Stefana Dečanskog molitveno proslavljen u manastiru Ostrogu Tip: audio/mpeg

U 23. nedjelju po Duhovima, 24.novembra 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog mučenika Minu i Svetog kralja Stefana Dečanskog – Mratindan, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

OstrogSvetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je jeromonah Nikita, dugogodišnji sabrat ostroške svetinje, sada klirik SPC u Eparhiji buenosajreskoj i južno-centralnoameričkoj, a sasluživali su mu ostroška sabraća protosinđel Sergije, jeromonah Vladimir i jerođakoni Roman i Zosima, kao i protojerej Danilo Damjanović mojkovački paroh.

Uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda, odgovarala je ostroška bratija.

Nakon pričešćivanja saslužitelja, sabranima se riječima praznične besjede obratio načalstvujući o.Nikita, tumačeći jevanđeljsku priču o iscjeljenju bjesomučnika i svinjama, koja je, kako je kazao, jedna od potresnijih priča Novog zavjeta. Podsjetio je i da danas proslavljamo velikog svetitelja roda našeg, Svetog Stefana Dečanskog.

– Proslavljamo Kralja naše srednjovjekovne srpske države, koji je svojim smirenjem, svojom ljubavlju, svojom krotošću, svojom blagošću, uselio Boga u sebe i koga je Bog proslavio i proslavljaće ga od vremena njegovog predstavljenja, do svršetka vijeka. Taj nezlobivi Kralj, kome je otac oči izvadio i zatočio ga u Carigradu, a koga je njegov sin car Dušan udavio, danas se proslavlja u Dečanima, njegovoj zadužbini. Vidimo kako Gospod nagrađuje, kruniše smirenje, trpljenje i ljubav svojom blagodaću i svetošću. Bog se useljava u one ljude koji su smireni i čija su srca ispunjena ljubavlju i blagošću, a protivi se gordima – kazao je o. Nikita.