Arhijerejska Liturgija Na Svetog Stefana Decanskog

Празник Светог краља Стефана Дечанског прослављен у манастиру Мајсторовина

Име: 24.11.2019 Vladika Joanikije Majstorovina; Опис: Празник Светог краља Стефана Дечанског прослављен у манастиру Мајсторовина Тип: audio/mpeg

У 23. недјељу по Духовима, на празник Светог мученика Мине и Светог краља Стефана Дечанског – Мратиндан, 24. новембра 2019, свечано и молитвено је било у манастиру Мајсторовина, гдје је Свету Архијерејску Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Arhijerejska Liturgija Na Svetog Stefana Decanskog U MajstoroviniСабранима се ријечима празничне бесједе обратио Преосвећени Епископ Јоаникије, осврнувши се, најприје, на дио из прочитаног Јеванђеља, које говори о доласку Исуса Христа у Гадаринску земљу и сусрету са човјеком кога су дуго времена мучили демони.

Владика је у другом дијелу бесједе говорио о Светом краљу Стефану Дечанском,  кога данас наша Света Црква молитвено прославља, а који је душу и вјеру у Бога стављао изнад свега.

Он је човјек истинске вјере, што је посвједочио и својим животом. Јесте био владар, моћан и силан, велики краљ српски, побједник над Бугарима, али сва царства овог свијета, сву моћ и славу, он је стављао испод основне вриједности, а то је света вјера православна“, навео је Владика, подсјетивши да је Свети краљ Стефан Дечански, као млади краљ наследник владао, једно вријеме, и будимљанском Жупом одакле је, по Владикиним ријечима, отишао на Косово да преузме престо српских краљева.