Отац Дејан Грчић

Празник Светог Трифуна молитвено прослављен у острошкој светињи

Име: 14.02.2021 ostrog Otac dejan grcic; Опис: "14.02.2021_ostrog_Otac dejan grcic". Тип: audio/mpeg

У 36. недјељу по Духовима, 14. фебруара 2021. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Светог мученика Трифуна, молитвено је било у острошкој светињи.

 

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је остроши сабрат јеромонах Владимир, а саслуживали су му архимандрит Мирон и јереј Дејан Грчић из Епархије захумско-херцеговачке.

 

После прочитаног зачала из Светог јеванђеља, сабране је бесједећи поучавао о. Дејан, говорећи о човјеку који је ишао из Јерусалима у Јерихон о чему говори прочитано Јеванђеље.

Док је пролазио туда, тискао се народ око Њега, а један човјек малог раста није могао да се приближи Христу, већ се попео на једно дрво. Тај човјек је био старјешина оних људи који су били омрзнути у народу. Био је старјешина оних људи који су узимали од народа порез и то нису узимали порез за своју државу већ за окупаторе, за римску власт, која је као таква била најодбаченија у народу. Али Христос као благи Бог не примјећује да само оне који се тишћу око Њега, већ примјећује све људе који изразе своју жељу да Га виде. Тако и Захеј креће и пење се на дрво да би видео Господа нашег Исуса Христа – казао је о. Дејан.