Praznik Uspenija Presvete Bogorodice

Празник Успенија Пресвете Богородице молитвено прослављен у подгоричком Саборном храму

Име: 28.08.2018. VELIKA GOSPOJINA Milun Femic Podgorica; Опис: Празник Успенија Пресвете Богородице молитвено прослављен у подгоричком Саборном храму Тип: audio/mpeg

На празник Успења Пресвете Богородице – на Велику Госпојину, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици служена је Света Литургија. Овим евхаристијским молитвеним сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Милун Фемић, а саслуживали су му протојереји: Миладин Кнежевић, Мирчета Шљиванчанин и Бранко Вујачић.

O. Milun FemicСабранима се празничним пастирским словом обратио се началствујући протојереј-ставрофор Милун Фемић, говорећи о смислу и значају овог празника којег торжествено прослављамо, као и о личности Пресвете Богородице преко које је Господ Исус Христос и дошао у свијет.Он је навео да колико поштовање Пресвета Богородица има у Цркви и код сваког хришћанина се свакако огледа и у броју Богородичиних празника, којих има заиста много.

Такође, током ове Литургије и на овај празник началствујући протојереј-ставрофор Милун Фемић прославио је торжествено јубиларних 49 година своје свештеничке службе. Наиме, прије 49 година на празник Успења Пресвете Богородице и на славу Манастира Морача,  Митрополит црногорско-приморски блаженог спомена Данило Дајковић, рукоположио је оца Милуна у чин презвитера.

Стога је протојереј Мирчета Шљиванчанин нагласио обративши се вјерном народу да је прота Милун за својих 49 година свештеничке службе највећи дио исте, одслужио у најтеже вријеме – у вријеме комунизма и прогона Цркве Божије и свештенства, те да је све ове године служио ревносно, честито, часно, достојанствено, људски и поштено, по чему је и запамћен и по чему га памте и знају, воле и поштују многе генерације.Он му је испред братства Саборног храма и вјерног народа, пожелио још толико година врлинског службовања Господу Богу, пожељевши му многаја и благаја љета.