Dragutin Matic

Precima u čast, budućnosti na polzu!

Ime: 15.02.18 SPECIJAL Mastilovic i Hadzi Nikola; Opis: Radio „Slovo ljubve“ u slavu predaka! Tip: audio/mpeg

 

Radio „Slovo ljubve“ u slavu predaka!

 

Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Irineja, radio “Slovo ljubve” Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke radio je u proteklih godinu dana na specijalnom muzičkom projektu posvećenom stogodišnjici Prvog Svetskog rata pod nazivom „U slavu predaka“.

Nebojša Mastilović je u muzičkom projektu radija „Slovo Ljubve“ pod nazivom „U slavu predaka“ zastupljen sa četiri autorske kompozicije – „Nadežda“, „Odbrana Beograda 1915.“, „Pomoć svetog Cara Nikolaja“ i „Na anđelskim krilima pobede“. Sadržaj kompozicija obuhvata, za Srbe najvažnije događaje i ličnosti Prvog svetskog rata i ima za cilj da oslika moral i herojstvo naših predaka kojim su izazivali poštovanje i divljenje i kod prijatelja i kod neprijatelja. Kroz sve pesme se kao nevidljiva nit koja ih povezuje provlači motiv svesne žrtve za bližnje. U snimanju pesama g Mastilovića za projekat „U slavu predaka“, učestovala je ekipa vrsnih muzičara: Vladimir Antić (gitara i prateći vokal), Branko Isaković (bas gitara), Andreja Krstić (kahon i udaraljke), Nebojša Brdarić (frula), Tamara Žiković (violina) i Nikola Zorić (klavir).

Hadži Nikola Mijović sa svojim autorskim kompozicijama „Srb je Hristov“, „Plač majke Srbije“ i „Kraljevina Srbija“ učestvuje u muzičkom projektu radija „U slavu predaka“. Pesme su vezane za ona najdublja identitetska pitanja srpskog naroda, kroz koju provejava duh starih vremena, ali sa perspektivom koja je ipak okrenuta budućnosti. Ove pesme imaju za cilj da ukažu da je tragizam i heroizam srpskog naroda u ovom ratu samo deo jednog šireg konteksta ratničke istorije našeg naroda. U snimanju pesama g. Mijovića za projekat „U slavu predaka“ učestovala je ekipa vrsnih muzičara: Veljko Potparić (gitara i bas gitara), Aleksandar Anđelković (bas gitara), Sanja Radić i Nataša Milošević (violine), Aleksandar Jovanović (viola), Srđan Stanić (violončelo), kao i hor sastavljen od sledećih pojaca – Olja Zečević, Daliborka Nikolić i Zorica Petrović (soprani), Milena Antić, Jelena Grbić i Bojana Simić (altovi), Filip Milivojević, Igor Vujašković i Slobodan Stanišić (tenori) i Marko Mladenović, Milan Matić i Slobodan Samardžić (baritoni). Aranžman za hor i gudače upriličio je dr Milorad Marinković, kompozitor i dirigent.

Ideju da se saberu autori koji će svoje pesme posvetiti našim slavnim precima, prepoznala je i podržala Uprava za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde Republike Srbije, na čelu sa dr Miletom Radojevićem. Snimanje i miks svih pesama radio je Strahinja Đurić, a muzički producent bio je Nikola Zorić.

 

O autorima pesama:

Nebojša Mastilović  rođen je 14./01. maja 1972. godine u  Beogradu. Diplomirao je na Pravoslavnom Bogoslovskom Fakultetu univerziteta u Beogradu, a autorskom duhovnom muzikom se bavi od 2000. godine. Član je grupe „Pirg“ sa kojom je snimio i objavio dva albuma, „Zemlja svetog Simeona“ (2002) i „Ne od ovog sveta“ (2007). Samostalni album sa autorskim kompozicijama pod nazivom „Sjajne srpske zvezde“ objavio je 2013. godine. Pojac je pri hramu svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Beogradu.

Hadži Nikola Mijović rođen je u Beogradu, 17./04. aprila 1980. godine. Klirik je Srpske Pravoslavne Crkve u činu čteca, a diplomirao je na PBF Univrziteta u Beogradu. Kao aktivni starešina Vojske Srbije na dužnosti je pomoćnika vojnog sveštenika kao podoficir verske službe. Kao melod, pojac i tekstopisac radi već deceniju i po na polju muzike. Osnivač je pravoslavne rok grupe „Eshaton“, kao i pojačke grupe „Rodoslov“ i na taj način aktivno radi da polju misije Crkve.

Link za preuzimanje svih pesama u kvalitetu za emitovanje.