Nemanja Devic I Boris Celikovic 3

Предавање „Српске подјеле 1941-45“ одржано у Никшићу

Име: 27.06.2022-predavanje istoricara; Опис: Српске подјеле 1941-45 Тип: audio/mpeg

У организацији Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“, у Никшићу, у суботу 25. јуна 2022. године, одржано је предавање историчара др Немање Девића и проф. Борисава Челиковића на тему „Српске подјеле 1941 – 45“.

 

Доктор историјских наука Немања Девић је научни сарадник на Институту за савремену историју у Београду. Мастер рад на тему „Смедеревски округ 1938-1946“ стекао је на Филозофском факултету Универзитета у Београду, а докторирао је 2020. године, одбранивши докторску дисертацију „Партизански покрет у Србији 1941-1944“ на истом факултету. Објавио је око 20 научних радова, међу којима се издвајају монографије „Истина под кључем, Доња Јасеница у Другом светском рату“ и „Жртве у Зајечарском округу после 12. септембра 1944“ у коауторству са др Срђаном Цветковићем. Овим дјелом они су реконструисали сложену ратну ситуацију и дали до сада најпрегледнији списак жртава репресије комунистичког режима након септембра 1944. године. Његова прва књига коју је објавио као матурант гимназије садржала је јединствен попис свих жртава рата у једној локалној средини у Србији.

Борисав Челиковић је после завршеног Филозофског факултета у Београду на катедри за историју Византије, радио 12 година као професор историје у гимназији у Горњем Милановцу. Касније је био директор библиотеке у истом граду, па директор Музеја рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу. Указом Епископа жичког од 1998. до 2004. обављао је дужност вјероучитеља при храму Свете Тројице. За стваралачки допринос у ширењу културе награђен је Златном значком Културно-просветне заједнице Србије, а за приређивачки рад у едицији Корени Службеног гласника – Повељом Миле Недељковић. Најпознатије су његове књиге: „Светилишта рудничког краја“, „50 казивања о Светој Гори и Хиландару“, „Одабрани радови Епископа Иринеја (Ђорђевића) у коауторству са др Драганом Суботићем.

Пред никшићком публиком говорили су о књигама: „За партију и Тита“ Партизански покрет у Србији 1941-1944. „Босанска Голгота“ и „Српска прича“ Сећања из рата и револуције 1941-1945.

У име Друштва „Свети Георгије“ гостима и публици добродошлицу је пожелио Велимир Касалица, док је биографске и библиографске податке еминентних историчара навела Милица Дачевић.